Annons

De får tillbaka 14 000 kronor i överhyra

Lund Ett par som hyrt en lägenhet i Lund i andra hand får tillbaka knappt 14 000 kronor efter att de vänt sig till hyresnämnden.
Falköpings Hyresbostäder höjer hyrorna med 1,3 procent från 1 april.

Paret betalade 7 400 kronor i månadshyra till förstahandshyresgästen, en 30-årig kvinna. Men själv betalade kvinnan bara 5 668 kronor till hyresvärden LKF. När paret flyttat ut från lägenheten på Västra stationstorget i Lund i slutet av sommaren vände man sig därför till hyresnämnden med ett krav på återbetalning.

Lägenheten var möblerad vid uthyrningen. Därför accepterade paret ett påslag på 10 procent av hyran och begärde att få tillbaka nästan 14 000 kronor för perioden augusti 2015 till juli 2016. 

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den 30-åriga kvinnan bestred kravet. Hon menar att hyran var skälig med tanke på lägenhetens fina skick och läge, den höga standarden på möblerna som ingick i hyran samt att paret fick tillgång till hennes förråd.

Den argumentationen köpte inte hyresnämnden. Ingenting har framkommit om möblemanget som gör att värdet skulle kunna bedömas vara högre än det brukliga påslaget på tio procent. Och förrådet ingår i den hyra som LKF satt för lägenheten. ”Förrådets värde är således redan medräknat i den skäliga hyran och ger inte rätt till något ytterligare påslag”, konstaterar nämnden och beslutar att kvinnan ska betala tillbaka 13 700 kronor till paret.

Annons
Fakta: Så får du tillbaka överhyra


Om du misstänker att din andrahandshyra är för hög, hör med värden.
Gäller det en bostadsrätt, ring det kommunala bostadsbolaget och fråga efter deras hyra för en jämförbar lägenhet. Det styr hur hög din hyra som andrahandshyresgäst får vara.
Vänd dig till hyresnämnden och ansök om återbetalning senast tre månader efter att du har flyttat ut.

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Cannabisodling, en dörr minerad med sprängmedel och försenade hyror – här är hyresgästen som gjort alla fel Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.