Annons

Betalade för hög hyra – får tillbaka 54 000 kronor

Lund Hyresgästen tog för givet att hyran var rätt när han flyttade in i sin nya lägenhet vid årsskiftet. Men av en slump visade det sig att hyresvärden tog ut 6 000 kronor i överhyra varje månad. Nu tvingas hyresvärden betala tillbaka 54 000 kronor.
Foto: Anna Hultberg

Hyresgästen skrev på ett förstahandskontrakt och flyttade in i sin nya lägenhet i centrala Lund vid årsskiftet. Enligt kontraktet var hyran 13 600 kronor i månaden och hyresgästen tog för givet att hyran var korrekt. Men när hyresgästen var i kontakt med Hyresgästföreningen visade det sig att den förhandlade hyran för lägenheten var på 7 600 kronor, vilket innebar att han betalade 6 000 kronor för mycket varje månad. Hyresvärden hade tagit ut nästan dubbla hyran trots att hyrorna i den aktuella fastigheten var förhandlade mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden.

Hyresgästföreningen vände sig till hyresnämnden för att få igenom sina krav på både återbetalning av överhyran och ett skadestånd för brott mot den så kallade förhandlingsordningen. Men Hyresgästföreningen kunde ta tillbaka sin ansökan när hyresvärden gick med på att betala tillbaka överhyra på motsvarande 54 000 kronor. Dessutom fick Hyresgästföreningen ett skadestånd på 5 000 kronor för att värden gjort fel och tagit ut en alldeles för hög hyra.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är fantastiskt att se att systemet fungerar. Lagstiftningen är tydlig med vilka rättigheter en hyresgäst har och det här fallet belyser just det, säger Lisa Eliasson, förhandlare på Hyresgästföreningen, som företrätt hyresgästen.

Annons
Fakta: Så många fick rätt i hyresnämnden

Mellan åren 2012 till och med 2016 vände sig 109 hyresgäster till hyresnämnden med krav på återbetalning av överhyra. Av dem fick 3 avslag medan 19 fick bifall, det vill säga rätt i hyresnämnden. De flesta andra slutade med förlikning, liksom i fallet i exemplet ovan.

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.