Annons

Tanum vill inte vara sämst − fryser sina avgifter

Tanum Tanum är Sveriges dyraste kommun när det gäller va-avgifter. Men nu kan det bli en ändring på det. Avgifterna ska frysas och man planerar en sänkning för flerbostadshusen.

— Det handlar inte om några stora summor, säger Per-Olof Johansson, teknisk chef i Tanums kommun, som ännu inte kan säga vad det blir i kronor och ören för den enskilde. Men det är ett trendbrott, då kommunen i flera år varit den kommun med högsta avgifterna för vatten och avlopp. Orsaken till det är bland annat att det alltid krävs dyra och omfattande markarbeten, då det är en kommun med mycket klippor och berg.

Men nu hoppas den tekniske chefen att man kan frysa avgifterna vid nuvarande nivå de närmaste tre åren.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

− Det är vår plan och målsättning, säger Per-Olof Johansson. Det är det förslaget vi kommer att lämna till nästa budget.

Tanums kommun utreder också en förändrad konstruktion av hur avgifterna tas ut i flerfamiljshus, vilket kommer att leda till lägre avgifter.

−Vi tar fram ett diskussionsunderlag där vi gör en annan modell. Det har varit en orättvis fördelning, säger Per-Olof Johansson, där flerfamiljshusen fått stå för en för stor del av avgifterna.

Annons
Läs ocksåVara bostäder säljer hus i Kvänum i kritiserad affär

Han säger att förvaltningen hoppas ha ett klart förslag inom kort och att det kommer ett  beslut om förändrad avgiftsmodell före nyår.

− Vi vill ha en så rättvis betalningsmodell som möjligt. Helt rättvist blir det aldrig, men det här förslaget som är på gång känns i alla fall mer rättvist.

Hyresgästföreningens regionordförande, Lennart Derehag, tar emot nyheten med glädje och säger att det handlar om ett positivt trendbrott i Tanum.

Läs ocksåStrömstad har näst dyraste vattnet i Sverige

− Vi har tidigare varit väldigt kritiska till att de har höjt och höjt avgifterna. Taxorna är en så stor del av boendekostnaderna idag, vilket hyresgästerna får stå för, säger Lennart Derehag. Därför är det mycket positivt att Tanum tänker till och tar fram en modell som är mer rättvis.

Annons

− Jag ser fram emot vad resultatet blir i kronor och ören och hur de förändrar beräkningen, men bara signalen om att man visar att man är på rätt väg känns väldigt bra.

 

 

Läs också Kommunala pengar till lägenheter i Tanum Laholms VA-taxor har ökat mest i Halland Låg hyreshöjning för boende hos Tanums Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.