Annons

Strömstad har näst dyraste vattnet i Sverige

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Dyraste vattnet i Västra Götalandsregionen har hyresgästerna i Strömstad. Billigast är det i Tibro. Men de hyresgäster som fått störst förändring är Tanumsborna. Där har VA-avgifterna sänkts med mellan 20 och 30 procent det senaste året. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av VA-priserna.
Foto: Karin Gistedt

Strömstadsborna har den dyraste årskostnaden för vatten och avlopp i Västra Götaland med 7 888 kronor per år. Det är den näst dyraste taxan i hela landet. Billigast i regionen är Tibro, där man betalar hela 5 000 kronor mindre än i Strömstad, 2 721 kronor per lägenhet och år.

 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
I Strömstad betalar hyresgästerna 5000 kronor mer per år för sitt vatten än vd hyresgästerna i Tibro gör. Därmed är Strömstads VA-avgifter näst högst i landet

 

Men den kommun som under flera år legat högst i landet, Tanums kommun, har i år hamnat på en något bättre placering, trea från slutet i Västra Götaland. Där har man fått landets högsta sänkning av avgifterna med i snitt 23 procent. Det är dock en tillfällig sänkning.

– Som jag fått det förklarat för mig har kommunen tagit ut för höga avgifter tidigare och därmed har man fått ett överskott. Så får man inte göra och därför betalas det nu tillbaka till främst till flerbostadshus, lägenheter, säger Tanumsbostäders vd Björn Berntsson.

Läs ocksåHär mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”Hans-Erik Pedersen vill att Förbos vinst ska användas till energieffektivisering och andra åtgärder som är vikitga för hyresgästerna, inte föras över till kommunen för att täcka andra utgifter.

Karin Görfelt, va-ingenjör i Tanums kommun, förklarar vad som hänt: Under 2017 omarbetades VA-taxan i Tanums kommun så att avgifterna fördelades om. Den nya fördelningen innebär att flerbostadshus får en lägre avgift än tidigare. I den gamla taxan hade flerbostadshus en relativt hög avgift jämfört med andra typer av fastigheter, och vid ändringen av taxeupplägget förändras detta medvetet.

Han tycker det känns bra att inte kommunen han verkar i ligger högst på listan över dyra VA-avgifter.

Annons

– Det är under en begränsad period, men förhoppningsvis ligger vi inte i topp heller vid nästa mätning. Avgifterna för VA i kommunen sänktes från 1 juli förra året och det är en tvåårig sänkning, säger han.

Läs ocksåRekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

Vissa lägenheter har fått upp till 30 procents lägre VA-kostnader.

Karin Görfelt menar att det stämmer som Björn Berntsson säger, att avgifterna kommer att höjas om några år igen, men den nya fördelningen mellan flerbostadshus och andra kommer fortfarande vara kvar så det kommer ändå vara en sänkning för lägenheterna jämfört med tidigare.

– Att säga att det är en tillfällig sänkning tycker jag alltså är lite fel. Det har gjorts en medveten förändring för att sänka avgifterna för flerbostadshus. Målet är att avgifterna ska fördelas så rättvist och skäligt som möjligt, säger Karin Görfelt.

Vattenförbrukningen i Tanums kommun har ökat under det senaste året, vilket Björn Berntsson förklarar med att man har haft en ökning av invånarantalet och att vattnet ingår i hyran i de flesta av bolagets lägenheter. Det är bara i nybyggda lägenheter som man har separata vattenmätare.

– Det är ju så, att man inte tänker lika mycket på vattenkostnaderna om de ingår i hyran och då sparar man inte lika mycket. Investeringskostnaderna för separata mätare i alla lägenheter blir för höga, så därför är det bara i nybyggen man betalar för vattnet, säger han.

Annons

Han tillägger också:

– Men när man bygger nytt får man inte investeringsstöd om man har vattenmätare i varje lägenhet. Man får inte debitera vattnet separat, utan det ska ingå i hyran, vilket känns konstigt, säger Björn Berndtsson.

Att de bohuslänska kommunerna har höga avgifter för vatten och avlopp förklaras med att det är dyrt att dra vattenledningar i det bergiga, klippiga landskapet. Det kräver ofta dyra sprängningsarbeten vid nya dragningar av VA-nätet, medan man i slättlandskapen har lättare jordar att gräva i.

 

Läs också Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.