Annons

Tanums Bostäder river hyreshus

Tanum ​Förra veckan kallade kommunala Tanums Bostäder hyresgästerna på Ekvägen i Östad till informationsmöte. Beskedet: de två radhuslängorna ska rivas. – Just nu känns allt ganska svart, säger hyresgästen Tommy Jansson till Hem & Hyra.

​Hyresgästerna på Ekvägen i Östad, knappt två mil från Tanum, har länge klagat på olika brister i boendet. Flagnande färg, murkna brädor i fasaden, dåligt fungerande tvättmaskiner …

Ryktena om rivning av de två radhuslängorna med totalt 16 lägenheter har surrat bland de boende. Under mötet på torsdagen i förra veckan kom så det definitiva beskedet.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Enligt ett färskt styrelsebeslut ska fastigheterna rivas. Bolaget har gjort tekniska och ekonomiska kalkyler som pekar åt samma håll: husen i så dåligt skick att det lönar sig bättre att riva än att rusta upp.
– En renovering skulle kosta lika mycket som att bygga nytt, det finns ingen ekonomi i det, säger Tanums Bostäders vd Ulf Ericsson.
De två radhuslängorna har 8 lägenheter vardera. Enligt bolagets tidsplan rivs den första 1 oktober i år och den andra ett år senare.
Hyresgästerna kommer i första hand hänvisas till 8 nya lägenheter i det så kallade Mormorshuset i Östad. De beräknas stå klara 1 juli.
Ulf Ericsson hoppas att framförhållningen på ytterligare ett år ska räcka för att hitta lösningar till de resterande hyresgästerna. Trots att bolaget har fullt uthyrt så är omsättningen hög, ett 15-tal lägenheter blir tomma varje månad.
 
Mormorshuset inget alternativ för Tommy Jansson, hans fru och deras fyra barn. Där blir största lägenheten en trea, vilket inte räcker till. Så mycket annat finns inte att välja på i Östad.
 Familjen inväntar nu resultatet av de personliga möten som bostadsbolaget ska ha med varje hushåll.
– Jag vet inte vad jag ska hoppas på. För oss är enda alternativet att flytta till Tanum, men det känns väldigt problematiskt att barnen ska behöva byta skola.
 
Har du förståelse för att bolaget vill riva?
– Ja, på ett sätt, om de är i så dåligt skick som det verkar. Men om de skött husen från början hade det kanske inte behövt gå så här långt, säger Tommy Jansson.
 
Mormorshuset som Tanums Bostäder bygger lägenheter i är från tidigt 1900-tal. Samtidigt måste man alltså riva fastigheterna på Ekvägen, som byggdes under sent 1960-tal. Vd Ulf Ericsson håller med om att det är lite märkligt. 
– Orsaken är en kombination av att längorna på Ekvägen inte byggdes på bästa sätt och att de sköttes dåligt de första 20-30 åren. Vi kan inte skylla på någon annan, men vår ekonomi var tuff under många år, säger Ulf Ericsson.
 
Ekvägen ligger längst ned på en återvändsgata. Hyresgästerna uppskattar det avskilda läget som är både lugnt och barnvänligt. Vad som nu händer med marken är osäkert.
– Vi har ännu inte bestämt om vi bygger nytt här eller om det blir på någon av våra andra tomter i Östad, säger Ulf Ericsson.
 

Flagnande färg och murkna brädor. Tanums Bostäder planerar inte att åtgärda bristerna som finns på Ekvägen. För varje åtgärd som utförs upptäcker man nya felaktigheter enligt bolagets vd Ulf Ericsson. Foto: Minna Mäki

Annons

Fakta: Rättigheter vid rivning

En hyresgäst har i regel rätt till förlängning av kontraktet även om värden säger upp avtalet (besittningsskydd).
Vid rivning eller större ombyggnad kan dock besittningsskyddet brytas.
Om du inte accepterar en uppsägning för att fastigheten ska rivas måste värden vända sig till hyresnämnden.
Nämnden kan bestämma att du inte behöver flytta om värden inte erbjuder dig en acceptabel ersättningslägenhet.
Det är vanligt att värden betalar de extra kostnader som flyttningen innebär.

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Lennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flytta Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.