HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ungdomar skapar sina egna sommarjobb

Eskilstuna Vilka ingick i legendariska fotbollstrion Grenoli? Pensionärerna på Strigelns seniorboende tänker högt. Nordahl och Gren. Och så Lindholm? Lindahl? Nej Liedholm! Sommarjobbarna Matilda och Kristina ser nöjda ut. Deras quis har träffat rätt. Frågorna är inte för svåra och inte för lätta.

Kreativiteten var stor när bostadsföretaget Kfast i Eskilstuna erbjöd ungdomar i åldern 13-19 år möjligheten att skapa sina egna sommarjobb med kravet att det skulle skapa mervärde för hyresgästerna.

En grupp bjöd in barn och ungdomar till vetenskapliga experiment som till exempel gick ut på att bygga en egen minibil som gick på solceller. En annan startade ett litet språkcentrum på biblioteket dit Kfasts hyresgäster och andra kunde komma för att få myndighetspost översatt eller hjälp med språkproblem av annat slag.

Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

Tre grupper med sommarlovsjobbare anordnade fotbollsskolor för barn och ungdomar. Hantverk på temat återvinning, skrivarskola och sommarskoj för barn var andra aktiviteter som jobbskapandet ledde till.

Matilda Nevalainen och Kristina Zinger förstod att det skulle bli många aktiviteter riktade mot barn och ungdomar.

– Därför satsade vi i stället på att göra något kul för de äldre, berättar 17-åringarna som hunnit med inte mindre än tre sommarjobb var inför gymnasiestarten i augusti.

Läs ocksåTrean hyrdes ut på bokningssajt – nu river värden kontraktet

Under två veckor åker de nu runt mellan äldre- och seniorboenden och håller frågesport med fikastunder.

Mycket av jobbet har handlat om planering och förberedelser.

– Vi har bokat lokaler, handlat priser, köpt fikabröd, gjort frågor och ringt runt och ordnat och fixat, berättar Matilda.

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

– Man får verkligen lära sig att ta tag i saker för att få någonting gjort, konstaterar Kristina.

På Strigelns seniorboende har ett 20-tal pensionärer samlats för att svara på frågor och umgås.

– Jätteroligt. Ett välkommet avbrott i vardagen, säger Solveig Andersson.

Tävlingsmomentet är inte mer prestigefyllt än att pensionärerna skrattande och gnabbandes ibland resonerar sig fram till de rätta svaren tillsammans. Till exempel att Ingvar Kamprad kommer från Älmhult och inte Växjö.

– Bra frågor. Då är det värre med svaren, skojar Göta Pettersson.

Men resultaten visar att Matilda och Kristina lagt sig på rätt nivå med exempelvis dansbandsfrågor istället för hiphop. Inte för lätt och inte för svårt. En vinnare utses, fikabrödet åker fram och eftersnacket med analyser tar vid.

Sommarjobbarna har lyckats med sin avsikt. Nämligen att sätta lite guldkant på tillvaron för ett gäng hyresgäster.

– Det känns bra att göra något roligt för de äldre. Ett jättebra sommarjobb, säger de båda 17-åringarna.

Läs också Duschade trots att kaklet var borta – nu måste mannen flytta Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.