HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hundratals unga ska sommarjobba hos hyresvärdarna

Gävleborg Sommarlovstider innebär för många unga sommarjobbstider. Hundratals ungdomar i Mellansverige har hittat sitt jobb hos en hyresvärd – och många av bolagen ger de egna hyresgästerna förtur.
Sandvikenhus har successivt ökat antalet sommarjobbare från 24 personer 2015 till 60 personer i år. Förra året (bilden uppe t v) arbetade 55 ungdomar hos bolaget under sommaren. Hos Kopparstaden i Falun får ungdomar som bor hos bolaget chansen till ett första sommarjobb genom projektet Gro Smart.

Ett av de bostadsbolag som har valt att satsa på många sommarjobb är kommunala Sandvikenhus. De erbjuder 60 ungdomar i åldrarna 15–19 år arbete under sommaren, vilket till exempel är fler än hos de betydligt större bolagen Gavlegårdarna i Gävle och Mimer i Västerås (läs mer i faktarutan).

Jenny Glumoff, affärstödschef på Sandvikenhus.

– Vi har hög arbetslöshet bland ungdomar i Sandviken och därför är det här viktigt för kommunen. Att våra kunder får bättre inblick i vår verksamhet är också betydelsefullt, dels inför framtida rekryteringar, men också för att man tar större ansvar för sin närmiljö när man känner till hur saker fungerar, säger Jenny Glumoff, affärsstödschef på Sandvikenhus.

Sandvikenhus rekryterar hälften av sommarjobbarna via kommunens arbetsmarknadsprojekt Första steget, men till övriga platser har barn till hyresgäster hos bolaget företräde.

Andra stora hyresvärdar i Mellansverige utanför Stockholm som har någon typ av förtur för boende hos bolaget är Kopparstaden, Gavlegårdarna, Hudiksvallsbostäder och Stena fastigheter. Hos Mimer, Rikshem och Willhem är det ett uttalat krav för alla sommarjobbsplatser för ungdomar.

Kopparstaden i Falun har tagit fram en särskild modell som de kallar för Gro Smart, där ungdomar som fyller 16 år i år och bor hos bolaget har möjlighet att få sommarjobb.

Läs ocksåPeter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådorPostnord delar inte ut posten. Peter bredvid sin brevlåda.
Göran Olsson, personalchef på Kopparstaden.

– Syftet är att nå ut till dem som bor hos oss och ge dem chansen till vad som ofta blir ett första sommarjobb. Samtidigt tror vi att det finns många fördelar med att ungdomar får en möjlighet att engagera sig i sitt bostadsområde. Det här blir tredje året med Gro Smart och vi har ett antal ungdomar nu som först har jobbat inom Gro Smart och året efter fått vanligt sommarjobb hos oss, säger Göran Olsson, personalchef på Kopparstaden.

Bolaget erbjuder alltså även mer meritbaserade sommarjobb, för ungdomar som fyller 17 år i år eller är äldre, där de flesta är skolungdomar eller studenter. Dessutom anställs ett antal ledare som ska hålla i aktiviteter i bostadsområdena för barn och ungdomar på eftermiddagar och kvällar.

– Vi har många i våra områden som inte reser bort på sommaren, så vi vill erbjuda något roligt för dem. Projektet är ett samarbete med Falu kommun och syftar till att ge barn och ungdomar i våra områden möjlighet att umgås och ha kul, säger Göran Olsson.

Läs ocksåDärför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp”
Fakta: Så många sommarjobbar hos bostadsbolagen

Så här många sommarjobb erbjuder några av de största bostadsbolagen i Gävleborgs, Dalarnas, Värmlands, Södermanlands, Örebro, Uppsala och Västmanlands län i år:

Gavlegårdarna (Gävle)
Antal sommarjobbare: 53 ungdomar fördelat på två fyraveckorsperioder.
Förtur: Samtliga sommarjobbare är barn till hyresgäster eller barn till anställda hos Gavlegårdarna.

Hudiksvallsbostäder (Hudiksvall)
Antal sommarjobbare: Cirka 70 (förra året blev det 72, årets rekrytering är inte helt klar ännu) personer i åldrarna 15–20 år jobbar mellan en vecka och åtta veckor.
Förtur: Hyresgäster får förtur till viss del.

KBAB (Karlstad)
Antal sommarjobbare: 54 sommarjobbare i åldern 16–19 år. 24 sommarvikarier som är 20 år och uppåt. Utöver det även preliminärt 38 feriearbetare genom kommunen, elever i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet.
Förtur: Nej, ingen förtur för hyresgäster.

Kfast (Eskilstuna)
Antal sommarjobbare: Cirka 120 sommarjobbare under 3–10 veckor vardera, där ett krav är att man ska ha gått ut årskurs nio. Utöver det cirka 40–50 feriepraktikanter genom kommunen. De är födda 1999–2002 och jobbar treveckorsperioder.
Förtur: Nej, ingen förtur för hyresgäster.

Kopparstaden (Falun)
Antal sommarjobbare: Gro Smart: 15 personer som fyller 16 år i år, uppdelade på två treveckorsperioder. Sommarjobbare/säsongsarbetare: 40 personer som fyller 17 år i år eller är äldre, de flesta är skolungdomar eller studenter. Aktivitetsledare för barn och ungdomar i bostadsområdena på kvällstid: åtta personer.
Förtur: Alla ungdomar som får sommarjobb inom Gro Smart bor hos Kopparstaden. För de vanliga sommarjobben ses det som meriterande om man bor hos Kopparstaden och även om man har deltagit i Gro Smart med gott resultat tidigare.

Masmästaren (Falun, Borlänge, Västerås, Uppsala)
Antal sommarjobbare: I Borlänge två personer, i Uppsala en person och i Falun cirka åtta personer. Sommarjobbarna är i åldrarna 16–30 år och jobbar 4–5 veckor.
Förtur: Cirka tre fjärdedelar av sommarjobben går till ungdomar vars föräldrar jobbar hos Masmästaren.

Mimer (Västerås)
Antal sommarjobbare: 30 ungdomar i åldern 16–17 år, som arbetar under tre veckor.
Förtur: Ett krav för att söka sommarjobb är att man bor hos Mimer.

Rikshem (Uppsala, Västerås, Nyköping)
Antal sommarjobbare: I Uppsala cirka 50 personer, i Västerås 20 personer, i Nyköping två personer. Ungdomarna ska vara 16–19 år under tiden som arbetet pågår.
Förtur: Ett krav för att söka sommarjobb är att man bor hos Rikshem.

Sandvikenhus (Sandviken)
Antal sommarjobbare: 60 personer i åldrarna 15–19 år. Utöver det även säsongsarbetare som inte behöver vara ungdomar.
Förtur: Hälften av ungdomarna rekryteras genom kommunens projekt Andra steget. Övriga platser ges i första hand till ungdomar som bor hos Sandvikenhus.

Stena fastigheter (Uppsala)
Antal sommarjobbare: Tio personer i åldrarna 16–20 år, uppdelade på två fyraveckorsperioder.
Förtur: Ungdomar som bor hos Stena fastigheter har förtur, men även andra ungdomar som Stena fastigheter kommer i kontakt med genom samarbeten med ungdomsföreningar och skolor i bostadsområdena kan komma i fråga.

Tunabyggen (Borlänge)
Antal sommarjobbare: 30 ungdomar i åldrarna 16–19 år arbetar i femveckorsperioder.
Förtur: Nej, platserna lottas bland de sökande.

Uppsalahem (Uppsala)
Antal sommarjobbare: Cirka 30 ungdomar som har fyllt 15 år eller går i årskurs nio anställs via kommunen i treveckorsperioder. Utöver det anställs cirka 60 sommarvikarier som ska ha fyllt 18 år och ha körkort.
Förtur: Nej, ingen särskild förtur för hyresgäster.

Willhem (Karlstad, Eskilstuna, Västerås)
Antal sommarjobbare: I Karlstad åtta ungdomar. I Eskilstuna och Västerås två ungdomar per ort, men där kan det tillkomma några till. Ungdomarna är från 15 år och uppåt.
Förtur: Ett krav för att söka sommarjobb är att man bor hos Willhem.

Öbo (Örebro)
Antal sommarjobbare: Cirka 100 sommarjobbare anställda av ÖBO i 4–8 veckor. För fastighetsskötsel ska man fylla minst 17 år i år, för övriga jobb behöver man ofta vara myndig. Dessutom cirka 50 personer med feriepraktik på tre veckor genom Örebro kommun. Feriepraktikanterna ska vara födda 2000–2002 och måste vara under 18 år 31 maj i år.
Förtur: Nej, ingen särskild förtur för hyresgäster.

Har inte svarat: Samhällsbyggnadsbolaget (Karlstad, Borlänge, Nyköping, Bollnäs, Söderhamn, Ludvika, Falun, Hedemora, Orsa, Smedjebacken, Säter m fl orter), Behrn fastigheter (Örebro).

Läs också Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen Stephanie drogs inför rätta för trasig tapet – här är advokaten som stämmer sina hyresgäster: ”Satt det i system”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.