HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gårdstensbostäder ser inga lagliga hinder för id-kontroll

Göteborg Olagligt, menar kritikerna. Men Gårdstensbostäder ser inga juridiska hinder för arbetsmetoden. Det säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig på bolaget.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

– Det är inte något vanligt förfarande att vi ber om legitimation, men det förekommer ibland. Då handlar det om fall där det gått några turer utan att vi fått tag på hyresgästen. Vi vet vilka som ska bo i lägenheten, men har fått indikationer om att det inte är de som gör det, säger Anna-Carin Lundblad.

Frågar ni alla i lägenheten om id då, eller bara en person?

Läs ocksåSer Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar"

– Våra anställda går inte in i lägenheten. Så det blir den som öppnar dörren som får frågan.

Id-kontroller är kontroversiellt. Hur har ni resonerat kring detta?

– Vi ser det som en trygghetsfråga, både för vår personal och för andra hyresgäster. Vi diskuterar hela tiden vårt arbetssätt och i det här fallet har vi tagit det här beslutet.

Läs ocksåNu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare

Telge Bostäder i Södertälje genomför id-kontroller. Andra bolag som till exempel Kalmarhem anser att det är en polisiär fråga och inget som ett bostadsbolag kan eller ska ägna sig åt. Vad tänker ni om det?

Kalmarhem kan tycka på sitt vis, det är upp till dem. Men vi kan inte se något som säger att vi inte kan göra detta. Det är vår synpunkt. Telge Bostäder har ju också varit väldigt tydliga med att det är så här de arbetar mot olovlig andrahandsuthyrning. Man ska komma i håg att det finns hela skalan i detta, från rent kriminell verksamhet till att det helt enkelt är människor som inte vet hur reglerna ser ut.

Gårdstensbostäder har gjort sig kända som ganska tuffa kring ordningsfrågor. Vad får ni för reaktioner från hyresgästerna på det?

Läs ocksåSveriges största hyresförhandling på grund – igen

– Majoriteten av våra hyresgäster uppskattar att vi jobbar aktivt med frågor som rör trygghet och ordning och reda. Generellt får vi mest positiv respons.

LÄS MER: Experimentet Gårdsten – framgång eller intrång?

Läs också Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi Nya ägardirektiv kräver fler ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.