Annons

Testar praktikant i regionstyrelsen för Sydost

Blekinge För första gången har Hyresgästföreningen Sydost valt in en styrelseelev i sin regionstyrelse. Men Växjöpolitikern Eva-Britt Svensson fick inte förnyat förtroende.
, , , ,

I helgen höll Hyresgästföreningen Sydost, där Kronoberg, Jönköping, Kalmar, Blekinge, Östergötland och Gotland ingår, sitt årsmöte, eller fullmäktige som föreningen kallar det. Det är regionens högst beslutande organ och består av ledamöter från totalt 22 föreningar runt om i länen.

Mötet inleddes med att förbundsordförande Marie Linder höll ett föredrag där hon konstaterade att Hyresgästföreningen är Sveriges viktigaste förening och är en förening som ska ta en större roll i samhällsdebatten och även söka samarbete med andra organisationer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag har exempelvis tagit kontakt med Rädda barnen därför att i mina resor runt om i landet har jag mött många barn som har det ganska tufft ekonomiskt. Jag har tänkt på vad vi skulle kunna göra för att bredda oss och utveckla oss och då skulle Rädda barnen kunna vara en organisation som vi skulle kunna jobba tillsammans med, berättade Marie Linder som även såg Svenska turistföreningen och Korpen som möjliga partners.

Årsmötet på Pigalle i Nässjö samlade omkring 100 personer, varav 84 röstberättigade. Nytt för i år är att regionen, med valberedningens Ilse Bingström i spetsen, satsar på en styrelseelev i regionstyrelsen. Idén kommer från Hyresgästföreningens region Bäsk, där bland annat Bohuslän ingår.

– Vi hade en träff med valberedningen i Bäsk och då fick vi tips om detta och kände att vi också vill prova. Vi har en ung medlemskår och det här kan vara ett sätt att få in yngre i styrelsen, förklarade Ilse Bingström och fortsatte:

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Vi tror att det här kan vara ett bra sätt att komma in i arbetet, att få känna sig för under ett år och se vad det handlar om.

Som styrelseelev går det an att yttra sig och ge förslag men eleven har ingen beslutanderätt.

Annons

– Tanken är ju att man inte bara ska lyssna utan även få uppdrag efter förmåga och vad man själv känner att man vill ta på sig. Det här är ett försök så får vi se, vi får utvärdera det sedan, sade Ilse Bingström.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll

Eleven i fråga heter Johnny Larsson och bor i Linköping där han är aktiv på flera sätt inom Hyresgästföreningen.

– Det känns jättebra att få den här chansen. Jag får vara med i hetluften men får samtidigt en mjukstart. Nu får jag en bra möjlighet att se om det går att kombinera med mitt övriga liv, sade Johnny Larsson.

En som emellertid inte blev invald i regionstyrelsen var Eva-Britt Svensson, vänsterprofil och före detta EU-parlamentariker från Växjö. Hon har suttit i regionstyrelsen sedan 2012 och hon var nominerad, men fanns inte med i valberedningens förslag.

Bo Karlsson, ordförande i Växjöföreningen, pläderade för att Eva-Britt Svensson skulle ingå i regionstyrelsen, det gjorde även Ulf Åman från föreningen i Oskarshamn.

– Jag är glad att det finns dem som har fortsatt förtroende för mig så det tackar jag för. Jag kommer aldrig släppa mitt engagemang för en rättvis bostadspolitik i det här landet. Men just nu känner jag att jag tackar nej till nomineringen. Jag känner det som ett litet misstroende från valberedningen, som jag blev uppringd av och fick ett besked om att jag hade missat några styrelsemöten, vilket jag hade gjort, fyra styrelsemöten av arton. Nu tänker jag jobba vidare i Växjöföreningen och i lokala hyresgästföreningen. Och jag tackar jättemycket för min tid i regionstyrelsen. Det har varit otroligt stimulerande och roligt, sade Eva-Britt Svensson.

Ilse Bingström från valberedningen förtydligade att valberedningens beslut att inte föreslå Eva-Britt Svensson inte berodde på att hon missat fyra styrelsemöten utan var en följd av de samtal och intervjuer som valberedningen haft för att få en samlad bild.

Annons

Nåväl, ett rungande ja blev det i alla fall när det var dags att välja regionordförande. Björn Johansson från Mantorp i Östergötland fick förnyat förtroende på posten som han haft sedan 2009.

– Det är jätteroligt och jag är jättetacksam för förtroendet. Jag vill fortsätta driva på och just nu tycker jag att det är viktigt att vi kommer närmre medlemmarna. Vi måste bli mindre introverta och gå ut till medlemmarna och lyssna av vad vi ska driva för frågor, sade Björn Johansson.

Avslutningsvis fick Britt-Marie Björnström från Visby ett hederspris för att hon i sitt uppdrag som lokalansvarig ständigt har jobbat för trivsel, integration och trygghet.

Regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Sydost består av följande personer: Björn Johansson, ordförande. Övriga ledamöter: Susanne Filipsson, Inger Rydbrink, Ylva Hällblad, Tobias Nilsson, Anita A-son Landegren och Urban Jönsson samt styrelseeleven Johnny Larsson.

Årsmötet klubbade även igenom verksamhetsberättelsen och årsredovisningen.

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.