Annons

Thomas vill bygga bostadsrätter

Söderköping Kommunägda Ramunderstaden får nu möjlighet att bygga och sälja bostäder. Enligt bolagets nye vd Thomas Angström kan det bli tal om både nya bostadsrätter och ägarlägenheter.
Foto: Jakob Kindesjö
Thomas Angström lämnar Ramunderstaden.

Efter sommaren räknar Ramunderstaden med att kunna sätta igång bygget av de första 40 av de totalt 97 nya lägenheterna på Vikingavallen i Söderköping. Men framöver kommer bolaget inte enbart bygga nya hyreshus.

Enligt de nya ägardirektiv som kommunfullmäktige klubbade igenom i våras ska bolaget bland annat ”öppna upp för alternativa upplåtelseformer”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är inte bara hyresrätter vi ska producera utan det är andra boendeformer med. Vi ska kunna bygga bostadsrätter eller ägarlägenheter för att kunna sälja av dem, säger Thomas Angström, vd för Ramunderstaden.

Enligt Angström är orsaken att man behöver få in pengar för att klara kommunens krav på soliditeten i bolaget (hur stor del av bolagets tillgångar som är eget kapital) i samband med nyproduktionen på Vikingavallen.

– Ska man nyproducera nästan 100 lägenheter så kommer det sätta spår i balansräkningen. Vi kommer inte uppnå den soliditeten efter den här produktionen och då handlar det om att göra någonting. Antingen ändrar kommunen soliditetskravet eller att vi säljer av fastigheter eller så får vi producera och sälja något för att få in lite pengar, säger han.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.

Tror du att ni kommer utnyttja möjligheten att bygga bostadsrätter?

Annons

– Ja, det tror jag. Jag tycker att det är ett intressant och nytt grepp från ägarens sida. Skulle intresset finnas så skulle de här 57 lägenheterna i nästa etapp på Vikingavallen kunna vara bostadsrätter, säger Thomas Angström.

Kommer ni då också tillåta ombildning av hyreslägenheter till bostadsrätter?

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

– Ja, jag ser inga problem med det. Det är förstås en fråga för styrelsen men om intresset finns så tycker jag det är positivt.

Men att en kommunägd hyresvärd bygger och säljer bostadsrätter tillhör inte vanligheterna.

– Nej, jag vet att det har förekommit vid något tillfälle. Men det är inte särskilt vanligt, säger Charlotta Lundström, pressansvarig på organisationen Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo.

Annons

På Hyresgästföreningen är man däremot kritisk till att Ramunderstaden tänker bygga bostäder för försäljning.

– Jag tycker inte att det stämmer överens med tanken om allmännyttan. Att bygga bostadsrätter är inget jag tycker ett kommunalt bostadsbolag ska syssla med. Det finns många ungdomar i dag som behöver få tag i en bostad och det som behövs är att det byggs fler hyreslägenheter. Jag har svårt att förstå hur man tänker här, säger Anita A:son Landegren, ordförande i Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge Byggstart för nya hyreshus i Söderköping

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.