Annons

Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Stockholm En före detta ordförande i en lokal hyresgästförening i Stockholm har blivit av med sitt hyreskontrakt efter att han felaktigt ska ha hyrt ut sin lägenhet i andra hand och dessutom till överhyra. "Värden vill bli av med mig för att kunna sälja lägenheten," hävdar mannen.
Foto: Getty Images

Historien är snårig och full av obekräftade, delvis bekräftade och bekräftade påståenden och uppgifter. Hyresgästen, som fram till alldeles nyligen var ordförande i en lokal hyresgästförening, satt i styrelsen för stadsdelens hyresgästförening och dessutom ingick i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, berättar att han 2006 flyttade in i den aktuella fastigheten som ligger i centrala Stockholm.

2016 bytte han till en mindre lägenhet i samma fastighet, en trerumslägenhet på 86 kvadratmeter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– 2017-2018 bodde jag delvis i bland annat Italien och hyrde då ut lägenheten i andra hand, vilket jag hade tillstånd att göra av den dåvarande fastighetsägaren. Tillståndet förlängdes därefter till 2019.

Hyrde ut till Spotify

Till att börja med hyrde mannen ut sin lägenhet till Spotify. När det företaget inte längre behövde lägenheten, hyrde han ut den till ett flygbolag. Enligt egna uppgifter hade han muntligt tillstånd av värden att göra så.

– Tanken var att jag under en längre tid delvis skulle bo i Barcelona.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.

Fastigheten ägs idag av en bostadsrättsförening som i december 2018 sade upp hyresavtalet och krävde att mannen skulle lämna lägenheten den 31 mars 2019. Enligt föreningen hade han inte haft tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand till flygbolaget.

Föreningen misstänkte dessutom att mannen inte alls bodde utomlands, som han alltså uppgav som skäl för att hyra ut lägenheten, utan i sitt svenska fritidshus. Andrahandsuthyrningen var ett sätt för honom att tjäna pengar. Andrahandshyresgästerna betalade mellan 20 000 och 24 000 kronor i månaden. Mannens egen hyra var ungefär hälften så hög.

Annons

När han vägrade lämna lägenheten gick ärendet vidare till Hyres- och arrendenämnden som i huvudsak biföll bostadsrättsföreningens – värdens – yrkande.

Läs ocksåJens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart”Hyresvärden Boöbolagen försökte säga upp alla hyresgäster i huset, men fick avslag i både hyresnämnd och hovrätt.

Mannen överklagade då till Svea hovrätt som i sitt beslut skriver att det visserligen får anses belagt att mannen vistades utomlands under 2017 och 2018, men att det ”inte rört sig om längre utlandsvistelse utan, med något undantag, kortare vistelser som motsvarar turist- eller affärsresa” och att det har ”medfört att han tillbringat en stor del av tiden i Sverige”.

Bodde i fritidshus och hyrde ut med vinst

Enligt rätten bodde han i sitt fritidshus och hyrde ut lägenheten med vinst. ”Det framstår som det huvudsakliga syftet med innehavet av lägenheten under lång tid”, skriver domstolen i sitt beslut.

Med hjälp av bland annat uppgifter från värden om hur ofta hans elektroniska nyckelbricka har använts för in- och utpassering ur fastigheten anser hovrätten att det är styrkt att mannen inte bor i lägenheten. Det tillsammans med att han, enligt domstolen, under lång tid bott i sitt fritidshus gör att han dessutom saknar så kallat skyddsvärt behov av lägenheten.

Tvingas flytta från lägenheten

För några veckor sedan avslog hovrätten mannens överklagande. Enligt beslutet ska han ha flyttat ut ur lägenheten senast den 31 januari nästa år.

– Jag får nu flytta ut till mitt fritidshus, säger han till Hem & Hyra.

Annons

– Som ”bevis” för att jag under de senaste åren bara i begränsad omfattning bott i lägenheten används utdrag ur värdens logg över hur min elektroniska nyckelbricka har använts. Men hade man analyserat hela databasloggen hade resultatet blivit ett annat. Jag har bott i lägenheten hälften av tiden.

Du har enligt värden tjänat mer än 10 000 kronor i månaden på andrahandsuthyrningen.

– Även det är fel. Jag har tjänat 4 000 kronor i månaden. Den övriga mellanskillnaden har gått åt till bland annat mäklaravgift, extra möbler, tv-kanaler och särskild utrustning som de som hyrt lägenheten har velat ha plus el, internetuppkoppling och försäkringar. Dessutom har jag betalat skatt på inkomsterna från min uthyrning.

Mannen säger att värden vill bli av med honom för att komma åt hans lägenhet.

– De vill överhuvudtaget bli av med hyresgäster för att kunna sälja lägenheterna eller hyra ut dem som lägenhetshotell. Jag var dessutom ordförande i den lokala hyresgästföreningen, obekväm och motsatte mig ett antal saker, till exempel att det infördes kamerabevakning i portar och blippsystem för att ha koll på de boende.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.