Annons

Tidningen Bofast läggs ner

Nyheter Sabos tidning Bofast läggs ner i dess nuvarande form. Styrelsen har fattat ett beslut om att tidningen ska ingå i kommunikationsavdelningen. Chefredaktören slutar till årsskiftet.
Foto: Rikard Ljungqvist
Bofast läggs ner i dess nuvarande form läggs ner. Tidningen kommer under 2016 att integreras i Sabos kommunikationsavdelning.

Tidningen Bofast ges ut av Sabo förlags AB, som är ett helägt dotterbolag till Sabo, de kommunala bostadsbolagens branschorganisation. Bofast har funnits i drygt 30 år och har, till skillnad från exempelvis Hem & Hyra, en prenumererad upplaga. De kommunala bolagen som är medlemmar i Sabo avgör därmed själv vilka medarbetare och styrelseledamöter som ska få en prenumeration på tidningen.

Precis som många andra tidningar har Bofast slagits med en tuff verklighet. De senaste åren har tidningen långsamt tappat i upplaga och ligger i dag på omkring 5 000 exemplar. Pappersupplagan av tidningen kommer ut åtta gånger per år. Annonsmarknaden har också varit kärv.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Sabos styrelse beslöt för en tid sedan att utreda Bofast och dess förslags framtid. För en tid sedan presenterades utredningen. Huvudförslaget var att lägga ner förlaget och integrera verksamheten i Sabos kommunikationsavdelning. I förra veckan beslutade Sabos styrelse att följa utredningens förslag.

– Vi har tittat på utvecklingen både vad gäller upplaga och ekonomi och kommit fram till det här beslutet, säger Leif Jakobsson, ordförande i Sabo, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, gruppledare och vice ordförande i skatteutskottet. 

Bofast kommer även i fortsättningen att komma ut i en pappersupplaga, enligt Leif Jakobsson. Om tidningen fortsättningsvis ska ha en egen chefredaktör och ansvarig utgivare är inte bestämt. Inte heller vilka som i sådana fall ska få tidningen. Det har förts diskussioner om att Bofast ska bli en medlemstidning till samtliga anställda inom Sabo-företagen, vilket i så fall skulle höja upplagan drastiskt. 

Läs ocksåCirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen prisCirkusparken på Nordost i Gävle.

– Vi ska ta ett policybeslut längre fram. Men det klart att det kommer bli mer fokus på medlemstidning och att Bofast ska bli en del av Sabos kommunikationsavdelning.

Annons

Liberalen Bo Brännström, styrelseledamot i både Sabo och Sabo förlags AB, beklagar beslutet. Han hoppas att även framtidens Bofast ska bli en oberoende journalistisk produkt.

– Jag tycker det är ett skittråkigt beslut. En tidning där bara Sabo skryter om hur bra man är åker i papperskorgen direkt. Bofast har vid ett antal tillfällen granskat medlemsföretag som gjort tveksamma affärer. Tyvärr har det lett till att prenumerationer sagts upp, så på sätt och vis har tidningen huggit av det hand som föder den.

Läs ocksåKartläggning: Så blev hyrorna där du bor - jämför med grannen

Redan innan styrelsen fattade nedläggningsbeslutet bestämde sig Christian Lacotte, vd för förlaget och ansvarig chefredaktör för Bofast, att avgå. Han slutar vid årsskiftet.

– Jag har träffat en överenskommelse med Sabo som är väldigt generös, säger Christian Lacotte.

Varför tror du att Sabo väljer att lägga ner förlaget och därmed Bofast i dess nuvarande form?
– Man vill komma ifrån den självständiga ställningen, även om man kallar det lönsamhetsproblem. Och det klart att på lång sikt har varenda organisation som inte utvecklas lönsamhetsproblem. Tidningen blir ju inte mer lönsam bara för att den placeras under kommunikationsenheten, men det är alltid ägaren som bestämmer.

Annons

Vad ska du göra nu?
– Inte riktigt bestämt, men mycket talar för att jag kommer ägna mig mer åt min vingård i Frankrike. Så småningom kommer jag nog att flytta ner dit.

För resterande del av personalen, två journalister och en formgivare är framtiden mer oviss. Enligt Leif Jakobsson, ordförande i Sabo. Styrelsen har bara fattat ett inriktningsbeslut. Till nästa styrelsemöte i februari ska Sabos vd Kurt Eliasson komma tillbaka med ett förslag på hur organisationen ska se ut.

I dagsläget ser det ut som att Bofast kommer komma ut i dess nuvarande form första halvåret av 2016. Sedan väntar förändringar för läsare och medarbetare.

Läs också Hyresvärdar samlas i klimatkamp Bostadsbolag snabba med inkassokrav Investeringsstöd kan rädda tusentals hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.