HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tobaksrök var inte störande

Visby Störs du av att grannarna röker? Det kan bli svårt att göra något åt. I Visby försökte Sofia få stopp på tobaksröken från balkongen brevid. Men domstolarna ger grannen rätt.

De senaste fem somrarna har Sofia inte kunnat använda sin balkong till sin lägenhet i Visby. Orsaken är cigarettröken från hennes granne.
– De står ute och röker varje dag och då kan jag inte gå ut. Jag vill inte vara någon passiv rökare, säger hon.

Sofia berättar om sommarkvällar då hon haft gäster och dukat fram mat på balkongen men tvingats gå in på grund av röken.  
– Jag har bett dem röka inne under köksfläkten, men det vill de inte. Det är jag som får rätta mig efter dem, säger hon.  

Läs ocksåJoakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning"Rökning, skadestånd

Grannen anser däremot att de visst visar hänsyn till henne. Sofia tog då saken till hyresnämnden och krävde att hyresvärden Gotlandshem skulle sätta stopp för störningarna.
Men både hyresnämnden och hovrätten slog fast att en rökande granne inte ”går utöver vad som skäligen bör tålas i ett flerfamiljshus”.

Trots segern i rätten är Gotlandshem inte heller nöjda med situationen.
– Det är jättetråkigt. Vi har inte lyckats lösa det här problemet trots att vi försökt föra en dialog. Lösningen verkar vara att grannen flyttar eller ändrar sitt beteende, säger Lena Engström, tillförordnad uthyrningschef på Gotlandshem.

Enligt bolaget är det svårt för en hyresvärd att agera mot rökande hyresgäster som stör sin omgivning.
– Att införa ett rökförbud eller att någon bryter mot ett sånt skulle inte gå att driva i en domstol, det skulle anses som ett oskäligt hyresvillkor, förklarar Lena Engström. 

Läs ocksåGotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Zeljko Kranjec, jurist i Hyresgästföreningen, anser att det är ett beklagligt beslut för Sofia, men förklarar samtidigt att det är så nuvarande lagstiftning ser ut.
– Det går inte införa ett rökförbud i dag. Man måste kunna visa hänsyn, allt är inte juridik, säger Zeljko Kranjec.

Bör lagen ändras, så rökning kan stoppas?
– Nej, jag tycker inte det, inte i befintliga hus. Man går lite för långt om man förbjuder allt.

Skulle ett rökförbud funka i ett nytt hus?
– Om det är med från början så skulle rökaren riskera uppsägning, men frågan är om det skulle hålla juridiskt. Jag skulle nog yrka på att det var ett oskäligt hyresvillkor.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Fotnot: Sofia vill vara anonym och heter egentligen något annat.

Fakta: Hyresnämndens svar

”Tobaksrök och röklukt kan innebära ett visst hinder och men i en hyresgästs nyttjanderätt, men en avvägning måste göras i förhållande till grannarnas rätt att använda sin lägenhet”. ”Det har inte framkommit i ärendet att de störningar som XX utsätts för i sitt boende genom att grannen röker på sin balkong går utöver vad som skäligen bör tålas i ett flerfamiljshus”.

Läs också Tog bloss inomhus – då rök kontraktet: ”Rätt att röka i hemmet” Balkonger fick förbud efter renoveringsmiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.