HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tomma lägenheter en orsak till höjda hyror i Östra Göinge

Östra Göinge Bostads AB Klockaren höjer hyrorna den första januari nästa år med i genomsnitt 1,65 procent. Outhyrda lägenheter är en av orsakerna till höjningen.

Nu har nästa års hyror förhandlats mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge. Jämfört med förra året blev hyreshöjningen halverad. För den som i dag betalar en hyra på 5 000 kronor blir det en hyreshöjning med 83 kronor.

De största utgiftsposterna för bostadsbolaget är fjärrvärme, el, vatten, renhållning, räntekostnader samt underhåll. I år förlorade bolaget dessutom 550 000 kronor i förlorade hyresintäckter. Bolaget hade räknat med i genomsnitt 54 tomma lägenheter. Istället blev det 64.

Läs ocksåNu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidareUlf Nilsson har Hyresgästföreningens symbol intatuerad på underarmen.

− Östra Göinge är ett gränsland mellan att vara en tillväxtort och en glesbygd. Det gör att det är svårare att göra prognoser för hur hög eller låg uthyrningsgraden kommer att bli. Men jag är optimistisk, säger Stefan Nilsson, vd vid Klockaren.

Annons

Under året har bostadsbolaget omförhandlat vissa lån vilket resulterat i att räntekostnaderna minskat. De har även kommit ikapp sitt underhållsbehov vilket gör att de kostnaderna minskar.

− Med 1,65 procenten i hyreshöjningar nästa år räknar jag med att kunna följa vår underhållsplan.

Läs ocksåHyresförhandlingar hemma vid köksbordet - nu väntar stegvis återgång till det nya normala

Hyresgästföreningens förhandlare Peter Olsén menar att uppgörelsen ligger på en lägre nivå än tidigare år.

Annons

− Bostadsbolaget ville ha mer men i och med de låga räntorna och den låga inflationen måste det avspegla sig i förhandlingsresultatet. Taxor och avgifter är en relativt hög utgiftspost för bolaget. Men den viktigaste delen är att de har ett stort underhållsbehov.

Läs också Ditt hem är hennes jobb Sveriges Allmännytta sågar Hyresgästföreningens rapport Lämnade fönstret på glänt – krävs på 16 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.