Annons

Tommy vill stoppa onödan

Karlshamn Han är ett känt ansikte, det händer att han blir stoppad för att svara på frågor om hyresgästrättigheter. Fast dem delegerar han nu.
Foto: Annika Wallsson
Trivs. Tommy Arvidsson flyttade för två år sedan och gillar sitt område Iglavägen. ”Det är ett fint område. Jag brukar sitta ute på sommaren på ljugarbänken med gubbarna”, säger han.

Hans hjärtefråga har varit miljön och han har ägnat flera år åt projektet Stoppa onödan som går ut på att vi ska sluta slösa slentrianmässigt på el och vatten. Först under Hyresgästföreningens paraply och sedan, efter att ha avgått som ordförande för Hyr­esgästföreningen i Karlshamn under tumultartade former, som anställd hos Karlshamnsbostäder.

Är du miljöengagerad?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ja, det blir man i detta. Men jag kan slarva jag med. Men man måste tänka lite på miljön. Det måste man faktiskt. Alla tjänar på det.

Och, påpekar han, hyrorna påverkas av vår förbrukning av el och vatten.

– Taxorna kan man inte påverka, lönerna kan man inte påverka. Kan man då spara el och vatten tjänar vi på det.

Annons
Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

Det är två år sedan som Tommy Arvidsson lämnade Hyresgästföreningen. Hyresförhandlingarna hade varit stormiga och i efterdyningarna till det var relation­erna minst sagt frostiga. I det läget fick Tommy Arvidsson ta ansvar för saker som hänt och han lämnade sin post. Men han vill låta det stanna därvid.

– Vi rotar inte i något gammalt skit, säger han.

Men engagemanget är svårt att släppa. Han har fortfarande Karlshamnsbostäders ekonomi i huvudet och han blir irriterad av att hitta skräp i naturen när det bara är några steg till närmsta soptunna.

Läs ocksåOm varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procentEn kvinna i ett kök med vattenkranen på.

Har du något nytt på gång?

Annons

– Ja, det ligger där, säger han och pekar på en hög papper på soffbordet, skolklassen.

Det är ett detektivarbete som pågår. Han ska arrangera en återträff för sin fjärdeklass och det krävs en del efterforskningar, men målet är en träff i augusti vid skolstartstid.

– Några har gått bort. En bor i Nya Zeeland. Men nu när jag gör det ska det genomföras.

Fakta: Tommys bästa energispartips

Släck lyset. Låt inte lampor stå på i rum där du inte är.
Stäng av vattnet. Låt inte vattnet rinna när du diskar, rakar dig, borstar tänderna eller tvålar in dig i duschen.
Tryck ihop mjölkpaketet. Annars tar det mer plats i återvinningscontainern och det blir fler transporter – och utsläpp.
Sortera matavfallet rätt. Släng det inte i plastpåse, det förstör biogasanläggningen.
Släng skräpet i soptunnan i stället för i naturen.
Lägg locket på. Då kokar det upp snabbare och spisen drar mindre energi.
Gå för full maskin. Både tvättmaskin och diskmaskin drar lika mycket energi oavsett om den är full eller inte. Men med full maskin behöver den inte gå lika ofta.
Stäng av. Alla grejer som står i standbyläge drar ström, använd en grenkontakt med strömbrytare så kan du stänga av alla apparater med ett tryck.
Kör energisnålt. Naturskyddsföreningen har listat de energisnålaste elektronikprodukterna på ww.toptensverige.se. Och byt till energisnåla lampor.

Källa: Tommy Arvidsson och Allmännyttans energisparkampanj på www.allmannyttan.se

Läs också Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Luftvärmepumpen sänker Bertils elnota - "Hoppas vi får ner kostnaden med tre fjärdedelar" Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.