Annons

Tomt på kontoren under kampanjveckorna

Gävleborg Det är nästan folktomt på region Aros-Gävles kontor i Gävle, Uppsala, Västerås och Hudiksvall två veckor innan valet. Istället för att arbeta på sina tjänsterum är personalen tillsammans med förtroendevalda ute på stan, vid köpcentrum och i bostadsområden för att kampanja mot marknadshyror.

– Nu är vi igång och det känns verkligen otroligt kul att se den energi som vi nu lägger för att se till att så många som möjligt av väljarna, särskilt de som bor i hyresrätt, ska kunna göra ett informerat val i höst och känna till partiernas och Hyresgästföreningens inställning i frågan om marknadshyror, skriver regionchef Johan Pelling till personalen i regionen på kampanjens tredje dag.

Marie Sällman är controller och ekonom på regionens Gävlekontor. Hon var en av de tjänstemän som delade ut information och talade med Gävlebor på Gävle central och i bostadsområdena Nordost och Öster bland annat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur känns det att jobba för Hyresgästföreningen utanför kontoret?

– Det var intressant att få vara med på en sådan här utåtriktad aktivitet. Mitt arbete är ju annars att jobba med siffror på kontoret. Visst har jag kontakt med anställda och förtroendevalda till vardags men det är mest per telefon och via mail. Det har varit både roligt och lärorikt att möta hyresgäster och medlemmar!

Annons

Johan Pelling avslutar ett av sina många mail under kampanjveckorna:

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Det är så viktigt att vi är ute, att vi syns, och att vi försöker få så många samtal som det bara är möjligt. Vi ska lägga information i varje brevlåda, vi ska sätta upp affischer i alla trappuppgångar, vi ska ”lappa” alla bilar och sätta på sadelskydd på alla cyklar i de bostadsområden där våra medlemmar och hyresgäster bor. Det ska inte gå att missa att Hyresgästföreningen har varit på besök!

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder berättade i början av sommaren i Hem & Hyra att upptrappningen av valarbetet har att göra med att den politiska kartan ritats om den senaste tiden:

– Vi kan nu se att både Liberalerna och Kristdemokraterna driver frågan om fri hyressättning i nyproduktion och att både Centerpartiet och Moderaterna är väldigt tydliga med att de vill ha en helt fri hyressättning. Då är det viktigt att Hyresgästföreningen berättar för dem som bor i hyresrätt vad en sådan förändring skulle kunna innebära.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Valarbetet bekostas av den ordinarie kommunikationsbudgeten på Riksförbundet. I juni beslutade förbundsstyrelsen dessutom att lägga fem miljoner kronor extra på kampanjen. Utöver det satsar Hyresgästföreningens regioner egna pengar på sitt kampanjarbete.

 

Fakta: För marknadshyror
  • Renodlad marknadshyra betyder att hyresvärden själv bestämmer hur hög hyran ska vara och att den som är beredd att betala mest också är den som får hyra lägenheten.
  • De som propagerar för marknadshyror menar att det skulle leda till balans på hyresmarknaden och ge fler lediga lägenheter.
Fakta: Mot marknadshyror
  • Hyresgästföreningen menar att besittningsskyddet skulle försvinna med marknadshyror eftersom den som inte har råd med en bostad inte heller kan bo kvar.
  • I dag har vi kollektiva förhandlingar i Sverige. Hyresvärden måste förhandla med Hyresgästföreningen innan hyran sätts. Nybyggnation är undantaget.
  • Hyrorna ska i dag vara lika för lika lägenheter, samma standard och kvalitet på lägenhet, fastighet och område.
  • Hyresgästföreningen och andra som är emot marknadshyror menar att bostadssegregationen skulle öka eftersom bara ett fåtal skulle kunna efterfråga de mest attraktiva lägenheterna.
Val 2018: Marknadshyror
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.