Annons

Tonåringar lär ut kompostering

Göteborg ​Under några sommarveckor deltog tolv högstadieelever i projektet ”Sommarfixarna på Siriusgatan”i Bergsjön. I helgen var det vernissage för deras utställning med skrotskulpturer och samtidigt visades också deras film om varför det är bra att kompostera.

​Agata Staciwa och Keyria Jamal blev lite småfnissiga medan den sju minuter långa filmen rullade på och deras entré framför kameran närmade sig. De spelar de båda ”kompost-ninjorna” som handgripligen ser till att inte fel saker hamnar i komposten.

– För att göra det skulle vi hoppa över ett staket och springa ner till komposten och det var det svåraste i hela filmen, det var jättemånga omtagningar, berättar de.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi hade en vecka på oss att göra filmen och när vi var klara hade vi fyra timmar film och 89 tagningar så det var ganska mycket som inte kom med i den färdiga filmen.

Kameran sköttes av Ilham Ahmed.

Annons

– Jag tyckte det var svårt först men jag lärde mig efterhand, säger hon. Ibland hade vi olika åsikter men då pratade vi med varandra och löste det. Jag skulle gärna filma mer och jag är gärna sommarfixare nästa år också.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Medan projektets flickor gjorde film fick killarna lära sig göra skrotskulpturer under ledning av konstnären Soran Karim.  Allt material till skulpturerna är återvunnet. De mindre skulpturerna visas fram till 5 december på Returhuset i Alelyckan, medan den största av skulpturerna finns stationärt utställd på Siriusgatan.

Projekt Sommarfixarna genomfördes i samarbete mellan Hyresgästföreningen och Familjebostäder i syfte att få unga engagerade i sin boendemiljö.  

Annons

Tolv tjejer och killar mellan 13 och 15 år deltog och förutom att göra film och skulpturer fick de bland annat också utbildning i miljökunskap och deltog i skötseln av Siriusgatans rabatter.

Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.
Läs också Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Unga: En app kan göra det kul Full fart på Hallsta Summer Camp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.