HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Riksdagsledamot sägs upp – lägenheten full med larver

Stockholm Två politiker i Stockholm sägs upp från sina lägenheter. En har vanskött sin lägenhet så svårt att ohyra hotar grannarna. Den andra har tagit ut flera hundra tusen i ockerhyra.

Hem & Hyra kunde redan förra veckan berätta om den högsta ockerhyran som någonsin betalats tillbaka under rådande lagstiftning. En kvinna tog ut 33 000 kronor i månaden för en lägenhet i Hammarby Sjöstad. Men den hyra hon själv betalade var 17 349. Hyresgästen, en tysk medborgare, krävde med hjälp av juristen Torbjörn Larsson, tillbaka ett totalbelopp av 221 070 kronor i hyresnämnden – och vann. Kvinnan yttrade sig inte ens utan betalade alla pengar plus 3000 kronor i ränta.

Kvinnan som kandiderar till riksdagen för sitt parti slutade dock inte hyra ut lägenheten. I ett nytt ärende i hyresnämnden skriver hyresvärden Svenska Bostäder att hon därefter, och dessutom utan tillstånd, höjt hyran till 36 000 kronor i månaden för en ny familj som fortfarande bor där. Den här gången har hon yttrat sig och nekar till den nya extrema hyresnivån. Hon medger dock att hon hyrt ut men att hon gjort det på grund av hälsoskäl.

Läs ocksåBluffbolag måste betala tillbaka 30 000 i hyra

Svenska bostäders jurister anser dock att hon inte längre har behov av lägenheten eftersom hon även har ett hus utanför Stockholm samt tillgång till en bostadsrätt på Östermalm där hon till nyligen varit folkbokförd. Kvinnan, som varit politiskt aktiv i flera olika partier står nu på sitt partis riksdagslista.

Den andra personen som redan är riksdagsledamot sägs upp av orsaker som började redan 2015. En vattenskada uppstod i badrummet och föreningen gick då in och åtgärdade den del av arbetet som föreningen var ansvarig för. Två år senare var det dags för obligatorisk ventilationskontroll men då svarade inte längre riksdagsledamoten på varken brev, e-post eller telefonsamtal. Besiktningsmännen kunde därför inte komma in och utföra inspektionen.

I oktober förra året fick föreningen hjälp av kronofogden att komma in i lägenheten. Upplevelsen var närmast chockartad. Ingenting hade åtgärdats i badrummet som fortfarande var helt betongren. Toalettstolen stod uppgillrad på en lastpall och var inte användbar. Hela lägenheten var full med ohyra och källan till det var inte svår att finna. I kylskåpet kröp tusentals maskar över gammal mat.

Läs ocksåLäckande kran och misär vräker Vårgårdabo

Bilddokumentationen över lägenheten visar på en omfattande vanvård som kräver snabba åtgärder för att inte ohyran ska sprida sig ut i fastighetens övriga lägenheter. Men eftersom riksdagsledamoten fortfarande inte svarar på kontaktförsök ansöker nu föreningen om att få tillträde för sanering via kronofogden och för att få ut mannen från lägenheten via tingsrätten. I förlängningen kan det innebära att lägenheten säljs på exekutiv auktion.

Det är en sällsynt förekommande åtgärd. Under 2017 sålde kronofogdemyndigheten 274 bostadsrätter. Bara en fjärdedel av dem rörde fall där föreningen begärt tvångsförsäljning. Och av den fjärdedelen rör de allra flesta fallen obetalda avgifter.

– Det är väldigt ovanligt att det handlar om något annat än obetalda avgifter. Det händer, men det är ovanligt, säger Max Wallenberg på kronofogdemyndigheten.

Läs ocksåKongos ambassad vräks för miljonskuld i hyra
Läs också Deponering kan vara ett farligt beslut Hyresgästföreningen mer restriktiv om råd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.