HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tornet på åkern blir en ny trea

Norrköping På Vikbolandet har familjen Isacsson gjort om flera gamla byggnader till nya hyreshus. Näst på tur står en 100 år gammal transformatorstation som ska bli en ny ovanlig trea.

Mitt bland åkrarna i utkanten av Östra Stenby, två mil utanför Norrköping, står ett 13 meter högt tegeltorn. 1914 påbörjade statliga Vattenfallsverken bygget av transformatorstationen som skulle försörja bygden med el.

Redan på 1960-talet togs den ur drift och har sedan mest använts som förråd. Men i höstas fick den en ny ägare med nya idéer.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

— Jag bor här bredvid och har länge tänkt på att det skulle kunna gå att göra bostad av det. Det är en så vacker byggnad och häftigt att den är så hög, säger Jonas Isacsson på Vikbolandets bostäder, som har ett 30-tal lägenheter i trakten.

På vindsplanet ryms två rum och en toalett och utsikt över åkrarna.

Inuti har tre nya våningsplan byggts upp med kök och badrum på bottenvåningen, ett mittenplan med vardagsrum och på våningen högst upp två sovrum med toalett. Till sommaren ska lägenheten på 87 kvadrat stå klar för uthyrning.

— Det är inte jättestort men det duger till två tänker jag. Man får inte heller vara rädd för att gå i trappor, säger Jonas Isacsson, som visar runt i bostaden.

Läs ocksåHyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskareDan Norbäck, porträttbild utomhus. Han och hans kollegas forskning visar att hyresgäster och unga störs betydligt mer av buller än boende i bostadsrätt, något som förvånade forskarna.

Ombyggnationen har mött flera utmaningar. En har varit att uppfylla nya tillgänglighetskrav, en annan att bevara tegelfasaden och gömma nya installationer. Hela projektet har gått på nästan två miljoner kronor.

— Det är sällan någon ekonomisk vinst att återvinna gamla byggnader. Hade vi byggt något helt nytt så hade det varit betydligt billigare.

Så varför gör ni det?

Läs ocksåPlura om God vän: "Uppväxten där har präglat mitt liv"

— Det är ju för att bevara byggnaden, det är lite av ett landmärke här ute. När det gäller hyreshus så får man se det långsiktigt. Det tar tid att hämta hem investeringen.

Lägenheten är på 87 kvadrat i tre plan. Månadshyran landar på 13 000 kronor.

Det är inte första ombyggnationen för det familjeägda bostadsbolaget. Sedan starten för tolv år sedan har ett tidigare kommunalhus, en lanthandel, ett stationshus och en skola byggts om till hyreslägenheter.

— Vi har allt uthyrt och en lång kölista. Det är många särskilt yngre som inte verkar vilja bo i stan längre utan söker sig ut på landet, säger Jonas Isacsson.

Hur ser intresset ut för den här lägenheten?

— Vi får se, vi ska ha en första visning snart och det verkar finnas en del intresserade.

Läs också Nu gör Liedholms hus comeback Nyborgska huset: Från nazinäste till strulbostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.