HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Torsås bostads hyreshöjning går till underhåll

Torsås I dag undertecknas överenskommelsen om nästa års hyror i Torsås. Torsås bostads kommer att lägga hela höjningen på underhåll.

Nästa år höjs hyran med 17,81 kronor per kvadratmeter och år, pengar som helt och hållet kommer att användas till underhåll. Kostnaden för den borgensavgift som kommunen kräver, samt fastighetsskötsel och löner kan bolaget betala med de pengar som de sparar på sänkta kostnader för el och räntor.

– Överenskommelsen är i kronor per kvadratmeter eftersom det handlar om underhåll. Då blir det mer likvärdigt rakt över oavsett vad du har för hyra i dag, säger Hyresgästföreningens förhandlare Michael Granstedt.

Läs ocksåHyresklart i Torsås

– Vi har ett av de lägsta uttagen för underhåll om man mäter i kronor per kvadratmeter. Det beror på att vi har väldigt dyrt vatten och nätavgift för elen i Torsås. Då har vi fått ett väldigt lågt underhåll och det är tråkigt, för underhål vill vi göra, säger Magnus Andersson, vd för Torsås bostads.

Omräknat i procent motsvarar det en genomsnittlig höjning med 1,95 procent.

Annons

Är det en bra uppgörelse?

Läs ocksåNya bostäder med havsutsikt

– Vi är väl lite lagom missnöjda båda två. Torsås bostads har behov av underhållet. Jag kan utan att skämmas säga att de har behov av 1,5 miljoner till, men man kan ju inte höja så mycket, säger Michael Granstedt och nämner låga och sänkta pensioner.

– Pensionärerna har ingen lätt tillvaro, de har ju fått mindre att röra sig med, dem måste man ta hänsyn till.

Annons

– Vi har varit överens med Hyresgästföreningen om att satsa på underhållet. Vi höjer från 100 kronor till 120 kronor per kvadratmete. Riksgenomsnittet är 160–170 kronor per kvadratmeter, så vi har en bit kvar. Det blev ett litet steg på vägen, men jag hade hoppats på mer, säger Magnus Andersson.

Läs ocksåHyresklart i Torsås

I dag har även den första privata uppgörelsen med en fastighetsägare i Torsås nåtts. Resultatet blir en hyreshöjning med 1,5 procent nästa år.

Fakta: Nya hyror i Kalmar län 2013

Bostadsbolagens krav inför förhandlingarna presenteras i parentes.

Byggebo: 1,43 % (1,95)

Mörbylånga: 1,5 % (3,19)

Privata ägare, Emmaboda: 1,5 %

Privata ägare, Torsås: 1,5 %

Torsås bostads: 1,95 % (3,0)

Läs också Torsås bostads skjuter på hyreshöjningen Stora skillnader på vd:ars löner i Blekinge och Kalmar län

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.