Annons

Trädstrid stoppar bostadsbygge

Norrköping Ett nytt överklagande har satt stopp för Hyresbostäders bostadsbygge på Hultet i Norrköping. Boende protesterar mot att flera värdefulla träd kommer att försvinna.
Foto: Jakob Kindesjö
Per Wirén och Björn Albrechtsson protesterar mot bostadsbygget på Hultet i Norrköping.

I början av september tog Hyresbostäder spadtaget för 51 hyreslägenheter i kvarteret Höken, som ligger i grönområdet Hultet i stadsdelen Kneippen. Men nu har bygget stoppats efter att marklovet, det tillstånd som behövs för att påbörja markarbetena, blivit överklagat till länsstyrelsen. Orsaken är protester mot att flera träd nu kommer att försvinna, även såna som pekats ut som bevarandevärda i en trädinventering.

– Elva träd skulle bevaras men nu blir det bara två kvar. Det är en ganska stor överträdelse och vissa av de här träden tar det hundra år innan man får den här storleken på, säger Per Wirén, en av de aktiva i Rädda Hultetgruppen, som protesterar mot bygget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Bostadsbygget på Hultet har varit omtvistat länge. 2010 samlades nästan 600 namnunderskrifter in mot bostadsplanerna och när detaljplanen skulle antas för området blev den överklagad till högsta instans.

– Vi är inte mot att det byggs bostäder, men att det ska byggas på Hultet tycker vi är olämpligt. Det har varit ett grönområde och en samlingsplats i över hundra år, varför kan man inte behålla något som är bra, säger Björn Albrechtsson i Rädda Hultetgruppen.

Enligt gruppens beräkningar blir även husen större än vad som är tillåtet i detaljplanen, som säger att max 40 procent av tomtytan får bebyggas. Men anklagelserna avvisas bestämt av Hyresbostäder.

Annons
Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

– Vi har varit nästan löjligt försiktiga med att följa detaljplanen. Det vore rätt korkat om vi inte gjorde det med tanke på att det finns ett djupt motstånd från några få, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder. 

Enligt Hyresbostäder är det oundvikligt att en del träd kommer att behöva tas ned, även såna som är bevarandevärda.

– De är värda att bevara, men det betyder inte att alla ska det. Det är inte så att vi ska gå in och vandalisera, vi vill ju bygga hus i den här miljön som finns där, förklarar Lars Löfgren.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

I detaljplanen går det att peka ut att vissa träd ska skyddas, men det har inte gjorts för kvarteret Höken, uppger kommunen.

– Det finns ingen sån beskrivning i den här planen som säger att vissa träd inte får fällas. Det står generellt att träd ska bevaras, säger Martin Heidesjö, planhandläggare på kommunen.

Annons

I väntan på länsstyrelsens beslut om marklovet har Hyresbostäder valt att pausa arbetet i kvarteret Höken.

– Vi beklagar det här för att det tar tid och kostar pengar. Det här kommer försena bygget med 6-9 månader, säger Lars Löfgren på Hyresbostäder.

Läs också Hyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu” Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.