HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trångboddhet i fokus på Järvaveckan

Stockholm Politikerveckan i Järva har tagit upp kampen mot Almedalen med syftet att minska avståndet mellan politiker och medborgare. Hem & Hyra var på plats under torsdagen när bostadsfrågorna stod i centrum.

Eftermiddagarna under politikerveckan är fyllda av seminarier, föreläsningar och avslutande partiledartal på kvällen. Ett hundratal personer hade samlats på idrottsplatsen i Spånga i går kväll.

Fokus för kvällen var bland annat bostadssituationen – trångboddheten i Stockholm, höga hyror och bristen på förstahandskontrakt.

Läs ocksåHyresgästföreningen högprioriterar bostadsbristen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt talade om alla som bor kvar hemma fast de egentligen drömmer om en egen lägenhet och som inser att de inte kommer att ha råd med någon av de bostadsrätter som byggs. Han sa att det är viktigare att bygga bort bostadsbristen än att ge stöd via ränteavdragen till dem som redan har en bra bostad.

Han presenterade även ett förslag som ska läggas fram i de kommande förhandlingarna med regeringen. Det handlar om att garantera byggföretag intäkter i mellan 10 till 15 år om de bygger med rimliga hyror och även i stadsdelar där det inte är lika kommersiellt intressant.

Macarena de la Cerda som är talesperson för Förorten mot våld beskrev hyreskostnader på 13 000 till 16 000 kronor per månad för nya lägenheter i Ursvik.

Läs ocksåUtrikes födda mest trångbodda – och andelen ökar

– Familjer som bor här i området har inte de ekonomiska förutsättningarna för att kunna komma ifråga för de här lägenheterna. Statliga finansiärer måste komma in och bygga lägenheter så att man inte bara fokuserar på de vinster man kan göra utan täcker de behov som finns.

Victor Molina och Linda Virtanen var några av åhörarna som trotsade regnet under kvällen. De menar att dyra lägenheter och trångboddheten är de största bostadsproblemen i Stockholm.

– Jag arbetar som lärare här i Järva och mina elever berättar att de inte har någonstans att ta vägen när de ska plugga. Även många av mina vänner är trångbodda, säger Linda Virtanen.

Läs ocksåWiens bostadspolitik ska inspirera på kongress i Uppsala

Enligt henne är bostadspolitikens viktigaste uppgift att komma till rätta med det.

– Alla lägenheter byggs för familjer på två vuxna och två barn. Det byggs fyror men ingenting för större familjer. De som inte följer normen på bostadsmarknaden får det svårt.

Hon säger att det är ett problem att det inte heller finns några lediga lägenheter att flytta vidare till.

Aku Angela Tarras-Wahlberg som också kommit till idrottsplatsen i Spånga säger att det måste gå snabbare att få en bostad och att köerna måste bli kortare.

– Det skulle behöva byggas kollektivhus. Det finns inte så många bostäder av den typen. Det kan vara ett sätt att ta itu med bostadsbristen och samtidigt bidra till öppenhet och värme mellan människor.

Hon har två barn och har själv ingen egen lägenhet utan är inneboende. Hon har stått i bostadskön i många år.

– Det måste finnas fler alternativ. Det är viktigt att skydda mödrar som har barn. Det är mödrarna som bär upp världen.

Läs också Nio personer fick bo i en tvåa Var fjärde bostadssökande hindras från att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.