Annons

Tratt ska stoppa avloppsproblem

Mjölby Stopp i avlopp kostar Bostadsbolaget i Mjölby 4 000 kronor. Varje dag. Nu delas fettrattar ut till hyresgästerna med förhoppning om att problemen ska minska.
Foto: Jenny Knutsson
,

– Du sätter den på en vanlig pet-flaska, säger Peter Gustavsson, distriktschef på Bostadsbolaget, och visar hur den blå plasttratten ska monteras.

Tanken är att matfett som blir över vid matlagning ska hällas i tratten och förvaras i flaskan för att sedan lämnas till återvinningscentralen i Hulje eller kastas i hushållssoporna i stället för att hamna i avloppet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Fett som stelnar i ett avlopp blir som cement. Det är jättesvårt att få bort, säger Jan Wistfors, även han distriktschef hos bolaget.

I genomsnitt inträffar två avloppsstopp som kräver utryckning av spolbil per dygn i Bostadsbolagets bestånd.

Annons

– Allt är inte orsakat av fett men i många fall är det köksavlopp som det är problem med, säger Jan Wistfors.

Läs ocksåDe har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga grändPå Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

Varje insats kostar omkring 2 000 kronor. Fettrattarna kostar cirka sex kronor styck att köpa in och delas ut av den egna personalen. Bostadsbolaget har ungefär 2 500 lägenheter, vilket innebär en investering på totalt runt 15 000 kronor.

– Vi passar på att dela ut lite brandinformation också så här inför advent. Om man inte är hemma när vi kommer så hänger vi en påse på dörren, säger Peter Gustavsson.

Annons

Trattarna kräver en arbetsinsats av hyresgästerna. Kommer de att användas?

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Alla kommer säkert inte att göra det, men slipper vi bara några få avloppsstopp genom det här så har satsningen lönat sig, säger Jan Wistfors.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.