HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tratt ska stoppa avloppsproblem

Mjölby Stopp i avlopp kostar Bostadsbolaget i Mjölby 4 000 kronor. Varje dag. Nu delas fettrattar ut till hyresgästerna med förhoppning om att problemen ska minska.
Foto: Jenny Knutsson
,

– Du sätter den på en vanlig pet-flaska, säger Peter Gustavsson, distriktschef på Bostadsbolaget, och visar hur den blå plasttratten ska monteras.

Tanken är att matfett som blir över vid matlagning ska hällas i tratten och förvaras i flaskan för att sedan lämnas till återvinningscentralen i Hulje eller kastas i hushållssoporna i stället för att hamna i avloppet.

Läs ocksåDe sätter färg på sitt bostadsområde

– Fett som stelnar i ett avlopp blir som cement. Det är jättesvårt att få bort, säger Jan Wistfors, även han distriktschef hos bolaget.

I genomsnitt inträffar två avloppsstopp som kräver utryckning av spolbil per dygn i Bostadsbolagets bestånd.

– Allt är inte orsakat av fett men i många fall är det köksavlopp som det är problem med, säger Jan Wistfors.

Läs ocksåNattlig tvätt ger fler lägenheter

Varje insats kostar omkring 2 000 kronor. Fettrattarna kostar cirka sex kronor styck att köpa in och delas ut av den egna personalen. Bostadsbolaget har ungefär 2 500 lägenheter, vilket innebär en investering på totalt runt 15 000 kronor.

– Vi passar på att dela ut lite brandinformation också så här inför advent. Om man inte är hemma när vi kommer så hänger vi en påse på dörren, säger Peter Gustavsson.

Trattarna kräver en arbetsinsats av hyresgästerna. Kommer de att användas?

Läs ocksåHot om höga viten i Blötberget: Toavatten i pannrummet

– Alla kommer säkert inte att göra det, men slipper vi bara några få avloppsstopp genom det här så har satsningen lönat sig, säger Jan Wistfors.

Läs också En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen Så mycket höjs hyrorna hos Bostadsbolaget i Mjölby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.