Annons

Trelleborgshem varnar för försäljning

Trelleborg En snabb och stor försäljning är inte affärsmässigt försvarbar. Det menar Trelleborgshem när kommunens styrande politiker vill sälja upp till 1 000 lägenheter.
Skylt Trelleborgshem
Foto: Anders Paulsson

Krymper Trelleborgshem för mycket påverkar det hela bolagets organisation och tjänster måste köpas in i större utsträckning. Att dessutom sälja för väldigt många lägenheter på kort tid är inte affärsmässigt försvarbart. Det menar Trelleborgshem i det remissvar bolaget nu lämnat till kommunen.

Det är Moderaterna som drivit förslaget om att sälja mellan 30 och 50 procent av Trelleborgshems lägenheter. Det kan innebära att upp till 1 000 lägenheter byter ägare under nästa år. Förslaget vann omröstningen i kommunstyrelsen, med stöd av Sverigedemokraterna. Men i kommunfullmäktige blev det stopp. Efter en intensiv debatt återremitterades förslaget av en kritisk minoritet som efterlyste en tydligare analys. De vill bland annat att man ska ta reda på hur marknaden reagerar på ett stort antal lägenheter till försäljning och hur kapitalet ska användas. Dessutom vill man ha in ett yttrande från hyresgästerna via Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

SÅ HÄR TYCKER HYRESGÄSTERNA. Vi har träffat dem det gäller.

Annons

I Trelleborgshems nio sidor långa yttrande varnar Trelleborgshems styrelse bland annat för att det blir svårt att driva Trelleborgshem på ett effektivt sätt om bolaget blir för litet. Då måste fler tjänster köpas in och det kommer att bli svårare att både hitta och behålla personal. För att täcka det behov av kapital som behövs för att bygga nytt behöver man dock sälja mellan 400 och 600 lägenheter, enligt Trelleborgshems analys. Men det bör ske utan tidspress, menar styrelsen i sitt yttrande. Under nästa år borde man använda tiden till att analysera vad man egentligen ska sälja och vad marknaden efterfrågar.

Eftersom Trelleborgshem andel av hyresmarknaden skulle sjunka betydligt efterlyser Trelleborgshem också en strategi från kommunens sida hur man ska hantera bostadsförsörjningen i framtiden. ”Idag tillhandahåller Trelleborgshem bostäder till kommunen och kvinnojouren för dess behov samt tillåter försörjningsstöd som inkomst”, skriver man.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

Hyresgästföreningen är kritisk. De menar att förslaget att sälja just 30-50 procent av lägenheterna är godtyckligt och saknar förankring. Dessutom tas inte tillräcklig hänsyn till de som påverkas: hyresgästerna. ”Avyttringen av delar av Trelleborgshem är försäljning av människors hem. Det har inte funnits någon beaktan av hur hyresgästerna påverkas eller vilka bostadsområden det eventuellt kommer att handla om”, skriver Hyresgästföreningen i sitt remissvar till kommunen.

Annons

– Politikerna saknar argument till varför man ska sälja så mycket. Man måste kunna motivera det. Jag ser det som en ideologisk fråga som inte har med ekonomi att göra. Nu är många hyresgäster oroliga, har Niels Nielsen, tillika hyresgäst hos Trelleborgshem, tidigare sagt till Hem & Hyra.

Fakta: Trelleborgshem
  • Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av det kommunägda koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som även omfattar andra bolag som Trelleborgs Energiförsäljning och Trelleborgs Fjärrvärme AB.
  • Koncernbolaget bildades 2018 och samma typ av upplägg finns exempelvis runt MKB i Malmö.
  • Att låta Trelleborgshem gå in i koncernbolaget möttes av kritik från Hyresgästföreningen i Trelleborg som befarade att det skulle få en negativ effekt för hyresgästerna. Upplägget motiverades av kommunen som ekonomiskt fördelaktigt rent skattetekniskt.
  • Trelleborgshem bildades 1950 och har 2 070 lägenheter, vilket motsvarar 35 procent av de totala antalet hyreslägenheter i kommunen. Trelleborgshem är därmed kommunens största hyresvärd. Säljer man hälften av lägenheterna sjunker andelen till 18 procent. Den samlade allmännyttan i landet äger 46 procent av alla hyresrätter.
  • Trelleborgshem har lägenheter i Trelleborg, Anderslöv, Smygehamn, Skegrie och Serresjö.
Läs också Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.