Annons

Trelleborgshems vinst – nästan 11 miljoner kronor

Trelleborg Trelleborgshem gjorde förra året en vinst på 10,8 miljoner kronor, en kraftig ökning jämfört med 2011 då resultatet var 3,4 miljoner kronor.

Det framgår av det kommunala bolagets årsredovisning för 2012. Den främsta orsaken till det förbättrade resultatet är den vinst på 4, 5 miljoner kronor som Trelleborgshem gjorde under året när en fastighet i Anderslöv såldes.

– En annan bidragande orsak är att vi fått ner värmeförbrukningen, säger Kent Jönsson, vd på Trelleborgshem. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men en stor del av bolagets goda resultat äts upp av politikernas omdiskuterade höjning av borgensavgiften från 0,2 till o5 procent. Den höjda avgiften innebär att cirka 3,5 miljoner kronor förs över från Trelleborgshem till kommunkassan vilket ska jämföras med avgiften på 1,4 miljoner kronor 2011.

Annons

– Det är klart att vi hade kunnat göra en ännu högre vinst om avgiften inte hade höjts. Men borgensavgiften kan jag inte ha några synpunkter på eftersom det är kommunfullmäktige som beslutat om den. Och låna pengar måste vi, säger Kent Jönsson.

Av årsredovisningen framgår att bolagets ekonomiska stabilitet, den så kallade soliditeten, fortsätter att öka. Soliditeten har gått från 12,5 procent 2008 till 15,9 procent 2012. Det är en bra utveckling men inget bolaget kan slå sig till ro med, enligt Kent Jönsson.

Annons
Läs ocksåRapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

– Målet är att vi ska ha en soliditet på 21 procent år 2020. Därför måste resultatet bli ännu bättre. Det kan vi bara uppnå genom att göra större vinst och spara på energi- och driftskostnader, säger han.

Läs också Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Oansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debatt Minussiffror för tre av länets allmännyttor Nytt tungt år för Jämtlands allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.