Annons

Trendbrott för bostadsbedrägerier

Nyheter Den desperata jakten på en bostad i storstäderna kan ibland sluta i katastrof. Lägenhetsbedragare lurar sökande på tiotusentals kronor. Men polisen tycker sig ana ett trendbrott.

Den påstådda lägenhetsinnehavaren befinner sig utomlands. För att du ska få hyra lägenheten i andra hand kräver uthyraren förskottsbetalning. Ni gör upp en tid där lägenheten ska visas och du ska få nycklarna. När du kommer dit står flera andra som lockats av samma erbjudande. Du har blivit blåst. I värsta fall på uppemot 20 000 kronor.

Ungefär så går många av de lägenhetsbedrägerier till som polisen i de tre storstäderna får in anmälningar om. Bara i Stockholm brukar polisen fått in mellan 15 och 20 anmälningar om bostadsbedrägerier varje vecka. Mer precis än så är svårt att vara, eftersom det saknas specifik statistik för lägenhetsbedrägerier. Men nu tycker sig polisen i både Stockholm och Malmö ana ett positivt trendbrott. I Stockholm har bedrägerierna inte gått upp i samband med terminstart. Snarare ser man en liten minskning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Förhoppningsvis har den uppmärksamhet som lägenhetsbedrägerierna fått gjort att bostadssökande undviker de uthyrare som verkar oseriösa, säger Anders Olofsson, förundersökningsledare på polisen i Stockholm.

Men fortfarande är det många som blir lurade. Polisen i Stockholm håller just nu på att reda ut en härva där flera personer blivit lurade på samma lägenhet.

Annons

– Så länge det är väldigt stort tryck på bostadsmarknaden finns det en grund för dessa bedrägerier. Hyran behöver inte ens vara anmärkningsvärt låg för att den oseriöse ska locka till sig spekulanter, säger Anders Olofsson.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

I Malmö har polisen inte heller märkt av någon uppgång i samband med terminstarten. Stellan Andersson vid bedrägerisektionen tror att folk blivit försiktigare efter att man läst och hört om lägenhetsskojarna. Mellan två och tre fall i månaden brukar Malmöpolisen få in.

I Göteborg har polisen i dagsläget inte någon uppfattning om lägenhetsbedrägerierna ökat eller minskat. Däremot har Magnus Lindegren, chef för bedrägerisektionen, sett att bedragare från England har annonserat att de har en lägenhet i Göteborg att hyra ut, men att man befinner sig utomlands och inte kan träffas.

– Framför allt är det många som ska flytta från annan ort till Göteborg och är i brådskande behov av en bostad som kanske inte tänker sig för en extra gång, säger Magnus Lindegren.

Annons
Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

På annonssajten Blocket har man sedan snart ett år tillbaka infört nya rutiner för bostadsuthyrning. Den som annonser måste lova att inte ta ut förskottshyra eller deposition innan lägenheten är uppvisad och kontraktet påskrivet. Blocket lägger även själva ut fejkannonser där man upplyser bostadssökande om att vara uppmärksamma.

– Antalet annonser som vi nekade att sätta ut ökade snabbt med 40 procent. Vi fick även in betydligt fler anmälningar om att något var skumt, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Fakta: Polisens råd:

Betala aldrig pengar i förskott till någons bankkonto.

Kontakta hyresvärden eller bostadsrättsföreningen för att höra om uppgifterna i annonsen stämmer.

Kolla telefonnummer och adressuppgifter på eniro.se eller hitta.se

Ta reda på om hyresnivån är rimlig för området. Kontakta den lokala Hyresgästföreningen. Om erbjudandet verkar för bra för att vara sant är det troligen det.

Be att få se körkort eller identitetshandling vid visning av lägenheten.

Använd en säker betalningslösning, som Pay pal, även om det kostar ett par procent extra.

Ta det lugnt och låt dig inte hetsas av att den som vill hyra ut har bråttom.

Läs också Skandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengar Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.