Annons

Trygg på toan sedan värden gav med sig

Växjö Efter lägenhetsbytet upptäckte hyresgästen att toalettsitsen inte passade. Hyresvärden vägrade byta. Men en hyresgäst kan inte överta brister vid byte, enligt Hyresgästföreningen.
Foto: Annika Wallsson

Vid lägenhetsbytet fick grannarna i Växjö skriva under en överenskommelse om att även överta ansvaret för eventuella skador i den lägenhet de bytte till.

När den ena hyresgästen flyttat in upptäckte hon att toalettsitsen inte passade till toalettstolen och lätt ramlade av.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det var en detalj som grannen inte berättat, sitsen hade gått sönder och grannen hade själv köpt en ny.

Med hänvisning till överenskommelsen ville inte hyresvärden byta ut sitsen och menade att det var hyresgästens eget ansvar.

Annons

Hyresgästföreningen var av en helt annan åsikt, att det är hyresvärdens ansvar att åtgärda bristen.

Läs ocksåVärden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år

I ett pressmedelande berättar Hyresgästföreningen Sydost att överenskommelsen går emot vad som står i hyreslagen och därför inte är giltig.

– Det framgår av hyreslagen att en hyresgäst inte kan överta ett sådant ansvar. Eftersom hyreslagen är tvingande till hyresgästens fördel, gäller det som står i lagen även om det finns en annan överenskommelse, säger Victor Herrera, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Annons

Efter diskussioner mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen gick hyresvärden till slut med på att byta ut den felaktiga toalettsitsen och hyresgästen kan numera sitta säkert på toaletten.

Läs ocksåDomare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden
Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Förhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.