HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tuff jakt på eget boende för västsvenska studenter

Borås För studenter som behöver hitta boende kan terminsstarterna vara kaotiska. I Skövde hoppas man att ett nytt uthyrningssystem kan underlätta processen.
Foto: Johanna Wiman
Efter pendling från Göteborg, köande och ett lägenhetsbyte fick studenten Nathalie Dottax till slut en lägenhet som passar henne.

På högskoleorterna Skövde och Borås är situationen ungefär likadan varje höst: rörig eller i värsta fall kaotisk eftersom hundratals studenter letar boende samtidigt.

Elin Tomasdottir, studentbostadskoordinator på Högskolan i Skövde, säger att trycket på bostäder är som hårdast vid terminsstart.

Läs ocksåHalva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja

– Just då hör väldigt många av sig. Det kan till och med vara svårt att komma fram och få prata med någon i telefon.

Det kan ta många månader innan alla hittat ett eget boende, säger Elin Tomasdottir.

– Men alla får tak över huvudet. Det finns till exempel rum att hyra i kranskommunerna, ingen behöver tacka nej till en utbildning för att de inte har någonstans att bo.

Läs ocksåNy tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Elin Tomasdottir hoppas nu att trycket ska lätta i höst. Skövdebostäder, som är kommunens största aktör på studentbostadsmarknaden, har gjort om sitt uthyrningssystem för studentlägenheter. Det nya systemet bygger på en årlig kö som nollställs en gång om året.

Det hoppas man ska göra ansökningsprocessen mindre stressig och osäker.

Studenten Nathalie Dottax tillhör en av dem som till slut fick studentlägenhet. Hon bor med sin pojkvän i en central tvåa i Skövde och trivs bra. Hon gillar planlösningen, tycker att hyran är okej och uppskattar att ha nära till centrum, skolan och extrajobbet på Volvo.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Men vägen hit var lång. När Nathalie kom in på programmet för dataspelsutveckling pendlade hon först från Göteborg. Efter ett tag tröttnade hon och började söka studentboende och fick vänta i månader innan hon fick en liten etta.

– Där bodde jag ett tag och samlade köpoäng. Så småningom lyckades jag byta till den här tvåan, säger Nathalie.

Borås är ytterligare en högskoleort där trycket är hårt vid terminsstart. Det finns ingen gemensam kö, utan i stället en webbsida med länkar till fastighetsägare med studentbostäder. Studenterna måste själva anmäla intresse till varje enskild värd.

– Det blir ett jättejobb för många men det finns tyvärr inget annat sätt, säger Sonja Carlsson, chef för kommunala Bostad Borås.

Hon hoppas nu på Simonsland, där allmännyttiga AB Bostäder i Borås byggt 160 nya studentlägenheter. Knappt 100 av dem står färdiga för inflyttning nu i höst.

Trollhättan, däremot, är en av de städer där det går lättare att få bostad som student. Sedan tre år har kommunala hyresvärden Eidar ett avtal om bostadsgaranti med kommunen och studentkåren.  Enligt den ska alla studenter få bostad inom 30 dagar från terminsstart. Det har man hittills lyckats med, bland annat genom att samarbeta med privata bolag och genom att ge förtur till inflyttande studenter.

– Vi hoppas förstås kunna klara garantin även i höst, säger Madeleine Berglund-Rehndell som är chef för Eidars bobutik.

LÄS MER:

Fakta: Nya kösystemet

Skövdebostäders system byggde tidigare på att den student som först anmälde intresse, fick erbjudande om att skriva kontrakt på den utannonserade lägenheten.

Numera kan man från och med den 15 april varje år ställa sig i en ettårig studentbostadskö. Den nollställs sedan en gång per år.

De lediga lägenheterna syns på hemsidan i minst tre dagar. Detta för att sökande ska kunna anmäla intresse och prioritera sina önskemål i lugn och ro.

Lägenheterna fördelas sedan efter kötid.

Läs också Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde Studenter i Karlskrona vill dela mer
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.