Annons

Två bolag i Gävleborg ännu utan sortering av matavfall

Gävleborg För några veckor sen blev Alfta-Edsbyns fastighets klara med att införa sortering av matavfall för sina hyresgäster och tidigare i år införde Bollnäs bostäder utsortering. Men hyresgästerna hos två kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län har ännu inte erbjudits möjligheten.
Foto: Hyresgästföreningen
Thomas Malm från Hyresgästföreningen Bollnäs-Ovanåker tar sig en kopp kaffe under Miljödagen på Gärdet i Bollnäs i maj. Dagen är en av alla aktiviteter under året där Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen i de två kommunerna fokuserar lite extra på sopsortering. I bakgrunden syns avfallsbolaget Borab:s "miljömonster" där barn fick lära sig om sopsortering på ett lekfullt sätt.

– Det har fungerat jättebra! Vi har avfallshantering som tema vid aktiviteter och möten under hela året och kör stenhårt på det, i samarbete med Bollnäs bostäder och Aefab. Det känns riktigt bra att kunna värna om miljön och egentligen vår överlevnad, säger Marlene Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Bollnäs-Ovanåker, som bara har hört positiva reaktioner från hyresgäster på införandet av matavfallssortering.

Vid Hem & Hyras kartläggning i slutet av 2017 lät det som att alla kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län skulle införa matavfallssortering senast under 2019. Riktigt så verkar det inte bli. De två allmännyttiga bostadsbolagen längst norrut i länet, Nordanstigs bostäder och Ljusdalshem, saknar ännu möjligheten att sortera ut matavfall.

– Det är inte något vi initierar själva. Avfallsbolaget har börjat göra test i villakvarter. För oss är det inga problem om de vill sätta igång med matavfallssortering hos oss, säger Richard Brännström, vd på Ljusdalshem.

Även Nordanstigs bostäder väntar på att kommunen ska införa möjligheten. I Nordanstig är planen i nuläget att införa sortering av matavfall senast 2021, men det är inte beslutat hur systemet ska se ut. Enligt Jimmy Nilsson, enhetschef för avfall och återvinning i kommunen, är ett skäl att avvakta att plockanalyser har visat att Nordanstigsborna är bra på att inte slänga så mycket matavfall i brännbart. Om det till exempel beror på att många har egna komposter eller om folk är bra på att inte köpa mer mat än de äter upp vet han inte. Matavfall som sorteras ut måste fraktas med lastbil till en anläggning som producerar biogas och då vill man undvika att köra långa sträckor utan full last.

Matavfallet som sorteras ut av hyresgäster i Gävle, Sandvikens, Hofors, Ockelbo, Älvkarleby, Söderhamns, Ovanåkers och Bollnäs kommun fraktas till biogasanläggningen i Forsbacka, som ligger mellan Gävle och Sandviken.

Tidigare fanns planer på att bygga en biogasanläggning i Sundsvall och tanken var då att Hudiksvalls kommun skulle skicka sitt matavfall dit, men projektet lades ner. Nu fraktas matavfallet från Hudiksvallsbostäders hyresgäster hela vägen till Uppsala.

Varför skickar ni inte matavfallet till Härnösand eller Gävle, som ligger närmare?

– Allt tyder på att man får ut mycket mindre gas per mängd matavfall i torrötningsanläggningar som de i Härnösand och Gävle, än i våtrötningsanläggningar som den i Uppsala. Vi kan inte bara titta på transporten utan måste titta på hela miljövinsten. Och även med transporten inräknad kunde Uppsala erbjuda ett väsentligt bättre pris än Gävle. Härnösand lämnade inget anbud och jag tror inte att de kan leva upp till de miljökrav vi ställer, säger Pär Norberg, avfallschef i Hudiksvalls kommun.

Fakta: 8 av 10 bolag sorterar matavfall

Så här ser det ut hos de kommunala hyresvärdarna i Gävleborg:

Bollnäs bostäder: Har matavfallssortering, som infördes i år.
Faxeholmen, Söderhamn: Har matavfallssortering. Efter försäljning och rivning av fastigheter har andelen hyresgäster som har möjlighet att sortera ut matavfall sjunkit från 84 procent i december 2017 till 80 procent i dag (2 313 av 2870 lägenheter). Under 2019 planerar bolaget att kunna erbjuda ytterligare 194 lägenheter i två bostadsområden utsortering av matavfall och målsättningen är att samtliga bostäder och lokaler under 2020 ska erbjudas möjligheten till utsortering.
Gavlegårdarna: Har matavfallssortering.
Hoforshus: Har matavfallssortering.
Hudiksvallsbostäder: Har matavfallssortering. Alla hyresgäster sorterar nu ut matavfallet utom i en fastighet med 35 hyresgäster, av arbetsmiljöskäl.
Ljusdalshem: Saknar matavfallssortering. Kommunen har gjort ett test med matavfallssortering i villaområden, men ännu inte i flerfamiljshus.
Nordanstigs bostäder: Saknar matavfallssortering. Bolaget inväntar att kommunen inför möjligheten. Kommunens nuvarande inriktning är att införa matavfallssortering senast 2021 (tidigare siktade man på 2019), men flera frågetecken finns.
Ockelbogårdar: Har matavfallssortering.
Alfta-Edsbyns fastighets, Ovanåker: Har matavfallssortering, som infördes i år.
Sandvikenhus: Har matavfallssortering.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.