HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvångsförvaltning begärs för tomma lägenheter

Västerbotten I en fastighet i Umeå finns ett stort antal lediga lägenheter. Nu vill Hyresgästföreningen att fastigheten tvångsförvaltas. En åtgärd som är mycket ovanlig i Norrland.
Niclas Sundell, juridiska enhetens chef.

Näslunds fastigheter i Umeå har flera fastigheter i Norrland. I just Umeå finns bland annat ett flerfamiljshus på Brogatan, som företaget äger. Fastigheten har tidigare varit aktuell för åtgärder från Hyresgästföreningen, då framför allt gällande störningar från ett bygge som till slut hyresgästerna kompenserades för.

– Men efter det har det visat sig att fastigheten, som har cirka 40 lägenheter, nu har ett stort antal tomma lägenheter. 20-25 stycken är rör det sig om, säger Niclas Sundell, juridiska enhetens chef i Hyresgästföreningen i region Norrland.
– Det är inte acceptabelt enligt lagen att inte hyra ut tomma lägenheter i en stad med bostadsbrist. Jag påpekade det för ägaren och förklarade att vi var beredda att vidta åtgärder om det inte lägenheter hyrdes ut. Då flyttade det in hyresgäster i några lägenheter.

Läs ocksåVarbergsvärd tvingas förhandla

Men sedan har inte mer hänt och Hyresgästföreningen region Norrland har tröttnat. Niclas Sundell vill att fastigheten ska tvångsförvaltas, så att de tomma lägenheterna kommer ut på marknaden så fort som möjligt:
– Vi lämnade på torsdagen till Hyresnämnden en ansökan om tvångsförvaltning av den aktuella fastigheten, konstaterar han.

Tvångsförvaltning, eller Särskild förvaltning som det heter i lagboken, är något som hyresgästerna i Norrland är mycket förskonade från. Någon eller ett par gånger om året, till exempel ett ärende i Sollefteå 2016, blir det nödvändigt för Hyresgästföreningen Region Norrland att vidta åtgärden, som innebär att domstolen kan besluta att någon annan ska ta över ansvaret för en fastighet.
– Men det är väldigt sällan vi ställs inför det beslutet. Att ansöka om tvångsförvaltning är ett stort steg, säger Niclas Sundell.

Juristerna i Norrland hanterar omkring 1500 ärenden varje år, där en hyresgäst behöver hjälp. Men oftast löser sig ärendena via domstol eller liknande.
– Tvångsförvaltningen är ett sista steg och det är positivt att vi slipper ta till det så ofta. Varför det är förhållandevis få sådana åtgärder i Jämtland, Västernorrland, Väster- och Norrbotten vet jag inte riktigt, säger Niclas Sundell.
– Men det är bra att det är så.

Läs ocksåFyra i en tvåa inte trovärdigt enligt värden

När Hem & Hyra når Staffan Näslund, Näslunds Fastigheters ägare, blir det ett kort samtal:
– Jag har ingen kommentar.

Fakta: Tvångsförvaltning

Hyresnämnden kan besluta om tvångsförvaltning om en hyresvärd grovt missköter sina åtaganden. Det innebär att ansvaret för huset läggs över på en förvaltare som agerar hyresvärd under en period. Det är endast hyresgästföreningen och kommunernas som kan ansöka om tvångsförvaltning. Allt regleras i bostadsförvaltningslagen.

Läs också Utredning om trångboddhet kan ge oönskade konsekvenser S-ombuden: Marknadshyror i nybyggt ingen bra idé Okej att låta vännerna låna sovrummet i väntan på bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.