Annons

Tvångsförvaltning i Traryd avvärjd i sista stund

Markaryd ​Två hyresfastigheter i småländska Traryd undgick med ett nödrop tvångsförvaltning på onsdagen. Detta sedan fastighetsägaren betalat förfallna elräkningar bara timmar innan hyresnämndens beslut, och elen kunde kopplas på igen.

​I måndags morse stängde elleverantören Eon av elförsörjningen till fastigheterna på Torggatan 3 och 5 i Traryd. Då hade fastighetsägaren, ett bolag med säte i Danmark, i månader ignorerat flera skriftliga betalningspåminnelser om obetalda räkningar. Avstängningen kom som en total överraskning för hyresgästerna, som inte fått någon information om vare sig avbrottet eller orsaken.

Annons
 
– Man kan inte tvätta, måste värma upp vatten för att diska. Så det är klart att man berörs, säger hyresgästen Vesna Semler som bott i en av fastigheterna i åtta år.
 
På onsdagen skulle hyresnämnden i Jönköping ta ställning till Hyresgästföreningens krav om tvångsförvaltning. Då hade Eon också haft anledning att på nytt stänga av elen, eftersom den olagligen hade kopplats på under måndagskvällen för att ge hyresgästerna ström igen. Men bara timmar före onsdagens beslut meddelade fastighetsägaren att elräkningarna hade betalats.
 
– De betalade i sista sekunden, och hänvisar till olyckliga omständigheter. Så det blir ingen tvångsförvaltning just nu, konstaterar Hyresgästföreningens jurist Niklas Eriksson.
 
En uppgiven Vesna Semler är besviken över beskedet.
– Vi hoppades verkligen på att det skulle bli tvångsförvaltning, för så här går det inte. Det är inte första gången. De får väl inte göra hur de vill?
 
Det danska bolaget har även tidigare undvikit sitt ansvar in i det sista, senast i samband med en vattenläcka som hotade den kommunala vattentillförseln i ett betydligt större område. Redan 2008 hotade tvångsförvaltning på grund av obetalda räkningar för el, vatten och olja, innan dåvarande ägare gick i konkurs.
 
I sin inlaga till Hyresnämnden hävdar fastighetsägaren att man har sålt de båda fastigheterna med överlåtelse 1 juni i år. Någon sådan affär har ännu inte bekräftats, men enligt vad Hem & Hyra erfar pågår förhandlingar med en potentiell köpare.
 
Hem & Hyra har förgäves sökt representanter för fastighetsägaren.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Beslut om tvångsförvaltning – hyresgäster har flytt huset Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.