Annons

Tvärstopp för första gången på 20 år

Göteborg Trots segdragna förhandlingar lyckas Familjebostäder och Hyresgästföreningen inte komma överens. Nu strandar hyresförhandlingarna för första gången på 20 år.

I mitten av januari valde Familjebostäder i Göteborg att säga nej medlarnas bud. Därmed strandade hyresförhandlingarna, vilket inte skett i Göteborg på över två decennier.

Parterna har under hösten haft långdragna förhandlingar om 2013 års hyresnivåer. Familjebostäder yrkade i november på en höjning med mellan 1 och 5 procent och hänvisade till ökat underhållsbehov – ett argument som Hyresgästföreningen inte köpte. Under åtta olika tillfällen har bolaget och Hyresgästföreningen sedan försökt att komma överens, men utan resultat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Därför hamnade tvisten i december hos den partssammansatta Hyresmarknadskommittén, HMK, där representanter på central nivå föreslog ett medlingsbud: en höjning med 2 procent från och med 1 februari i år.

Annons

Men det budet förkastades alltså av Familjebostäder. Därför blir det nu upp till HMK att besluta om nästa års hyresnivåer – ett beslut som parterna är tvungna att acceptera.

Pedram Kouchakpour, chef för Hyresgästföreningens förhandlingsenhet i västra Sverige, tycker att det är mycket anmärkningsvärt att Familjebostäder tackar nej till medlarbudet.

Läs ocksåTranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea"Bengt Arvidsson, 66, yrkesstudent som tar strid för sin tomma lägenhet.

– Bolaget har en mycket god ekonomi och delar ut vinster till sin ägare Göteborgs stad. Vi anser därför att bolaget mycket väl kan klara av att öka underhållet utan stora hyreshöjningar. Många hyresgäster har det redan tufft ekonomiskt och skulle drabbas oerhört hårt av de höjningar Familjebostäder vill få igenom, säger han i ett pressmeddelande.

Annons

Läs mer om övriga yrkanden och om hittills färdiga uppgörelser i Västra Götaland.

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Hissen låste in Nadja och hindrade hemtjänsten - men nya förslag ska göra hissåkandet säkrare Stora brister i nytt hyreshus: "50 felanmälningar kvar att åtgärda” Fick elstöt av handdukstork – värd ger hyresgäster 2,4 miljoner i kompensation för brister
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.