Annons

Tveksam uppsägning för asylboende

Nyheter Kan en hyresvärd köra ut sina hyresgäster för att öppna ett asylboende? "Det har jag väldigt svårt att se", säger hyresrådet Lars-Åke Ström. Frågan är aktuell i värmländska Torsby.

Hem & Hyra och flera andra medier har rapporterat om hyresgästerna som inte vill flytta från sitt hyreshus i Sörmark utanför Torsby.

En ny ägare planerar att bygga om de stora lägenheterna och öppna ett boende med plats för 144 asylsökande. Han har försökt få de sex hyresgästerna att flytta frivilligt. Flera har gått med på det, men två sade nej – och blev uppsagda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I uppsägningen hänvisar man till att huset ska byggas om till tillfälliga bostäder. Men det är ytterst osäkert om det håller ifall uppsägningarna prövas av hyresnämnden. Lars-Åke Ström, är ordförande i hyresnämnden i Göteborg och säger:

– Besittningsskyddet är starkt. I princip kan man inte kasta ut någon hyresgäst, själva idén är att ”mitt hem är min borg”.

Det finns vissa undantag, bland annat vid ombyggnader. Men det kan inte användas för att ställa hyresgäster på gatan, säger Lars-Åke Ström. 

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det finns ju många gamla kåkar med stora lägenheter runt om i landet och hyresvärdar som ser möjligheter att tjäna mer pengar genom att bygga om och använda dem på annat sätt. Men de har en lång väg att gå i så fall. 

Om hyresgästerna inte flyttar frivilligt måste hyresvärden vända sig till hyresnämnden. 

– Då ska nämnden väga hyresvärdens intresse av att tjäna pengar mot hyresgästens intresse av att bo kvar i sitt hem. Det ska mycket till för att det ska väga över till hyresvärdens fördel. Ska det ske så måste han ha kommit med ett bra erbjudande om en annan, likvärdig lägenhet.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

Hyresvärden har erbjudit hyresgästerna ekonomisk kompensation för att flytta, men det är inget som hyresnämnden kan väga in i sin bedömning, enligt Lars-Åke Ström.

Annons

– Vi gör ingen prövning om de ska nöja sig med en summa pengar, utan det är i så fall en annan bostad det handlar om – och det är ändå inte säkert att det är skäligt, säger Lars-Åke Ström.

Hyresvärdens jurist från Fastighetsägarna vill inte kommentera fallet utan hänvisar till eventuell förhandling i hyresnämnden. 

Hyresvärden själv har de senaste dagarna fått ta emot flera dödshot för sina planer på att starta asylboende. Läs mer om det här.

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.