Annons

Uddevallabons insats förhindrade en katastrof

Uddevalla Grannen är överlycklig, hyresvärden tacksam och Micke Andersén glad över att han satsat några kronor extra på en stor brandsläckare. Tack vare den, och Mickes snabba insats, förhindrades en katastrof.
Foto: Privat
Micke Anderséns råd till alla är att skaffa en stor brandsläckare, och inte bara en prydnadssak.

Det var tidigare i veckan som Micke Andersén i Uddevalla stoppade en storbrand i hyreshuset i centrala Uddevalla. Han hörde en försiktig knackning på sin dörr och utanför stod grannen med sin bebis på armen, samtidigt som tjock rök vällde ut från hennes lägenhet. Micke förstod genast vad som var på gång. Han greppade sin sexkilos pulversläckare och gick in i lägenheten.

– Den var full med rök. Det var tjock, het rök, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han lyckades släcka branden som uppstått i köket, men säger att med en mindre brandsläckare hade det inte gått. Det var först när släckaren nästan var tömt dom lågorna slocknade.

När räddningstjänsten var framme hade Micke redan gjort den akuta insatsen.

Han säger att det är en självklarhet för honom att ha en ordentlig brandsläckare i sitt hem.

Annons
Läs ocksåBra brandsäkerhet räddar liv

– Jag var själv med om en incident med ljus som självantände och fyllde lägenheten med rök. Det gjorde att jag insåg att det behövs en brandsläckare. Och man har ju själv ansvar för att ta hand som sina nära och kära.

– Jag vet hur fort det kan gå och har man inte grejerna att släcka är det kört.

Och det kan grannen och hyresvärden nu vara ytterst tacksamma för.

Läs ocksåDålig kontroll av brandsäkerheten i hyreshus

Som tack för sin insats fick Micke Andersén en ny brandsläckare av sin hyresvärd Apelman och en stor blombukett.

– Det var roligt att de visade sin tacksamhet, säger Micke. Som själv är mest tacksam över att grannarna mår efter omständigheterna bra.

Annons

Och rådet Micke ger till alla är att skaffa en ordentlig brandsläckare, se till att lära hur den fungerar och att den är i bra skick.

– Det har blivit en trend att ha brandsläckare som en inredningsdetalj med snygg lackering. Men det viktigaste är att den är stor nog. En liten en-två-kilos räcker inte långt, säger han. Lägg hellre pengarna på en lite större. Det har man igen om det händer något.

 

Läs också Bostadsbolaget i Mjölby varnar för oseriösa dörrförsäljare När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.