HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbolag köper historiskt hus i Uddevalla

Uddevalla Sillgrenska huset i Uddevalla var det första som byggdes efter den stora stadsbranden i början av 1800-talet. Nu är huset sålt till det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem. Vd Thomas Aebeloe säger att Uddevallaborna inte behöver oroa sig. "Sillgrenska huset kommer inte att rivas".

Det gamla tegelhuset på fastigheten Krummedike på Kungsgatan i centrala Uddevalla är levande historia. Det byggdes efter den stora stadsbranden av tegel importerat från Holland. Holländarna ställde upp för Uddevalla i krisen och teglet importerades tullfritt. Här flyttade tunnbindare Sillgren in och drev sin verksamhet.

Nu stundar nya tider för kvarteret, men det lär dröja innan något nytt byggs i området. Thomas Aebeloe säger att det handlar om många år fram. Då Uddevallahem redan idag har flera projekt som ligger betydligt längre fram i projektering. För att bebygga den aktuella tomten krävs ny detaljplan vilket bara det tar ett par tre år.

Läs ocksåBarbro firar 65 år hos Uddevallahem

Men Uddevallahem vill säkra A-lägen i centrum för framtiden.

– Det finns inte så många sådana här lägen, så det gäller att ta chansen, säger Aebeloe.

Och inte ens när det är aktuellt att bygga kommer Sillgrenska huset att riskera att rivas.

Läs också30 nya hyresrätter på Strömstadsvägen

– Nej. Man tror det kanske inte när man står på Kungsgatan, men tomten bakom är ganska djup. Det betyder att det skulle kunna bli cirka 3000 kvadratmeter brutto-area in på gården, säger Thomas Aebeloe. Om man jämför med kvarteret Eol som bebyggs just nu är där 9000 kvadratmeter bruttoarea och där byggs 90 lägenheter. Då får man en liten uppfattning.

Hur mycket området kostat Uddevallahem vill Thomas Aebeloe ännu inte berätta utan ber att får återkomma den 28 mars, då affären med säljaren HB Rör & Värme, Pettersson & Co är helt klar. Alla avtal är skrivna, men betalningen sker först om en månad.

På frågan om det verkligen behövs fler lägenheter centralt i Uddevalla svarar Thomas Aebeloe att det är en berättigad fråga.

Läs ocksåByggboomen fortsätter i Uddevalla

– Vi bygger inget förrän vi vet att det finns hyresgäster, säger han. Men de projekt som nu är på gång har gått väldigt bra. Och det här var ett tillfälle Uddevallahem inte kunde missa. Vi vet att det är en bra affär och vi har säkrat en tomt för framtiden i ett A-läge, säger han.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Här "röstar" Storviksborna inför nybygge

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.