Annons

Uddevallas säljplaner kritiseras av Hyresgästföreningen

Uddevalla "Varför vill Uddevallahem sälja sina nya hyresrätter i centrum?" Det undrar Hyresgästföreningens Jessica Qvist efter att den kommunala bostadsstiftelsens försäljningsplaner blivit kända.
Foto: Privat / Karin Gistedt
Uddevallahems ordförande David Sahlsten (KD) vill fortsätta utreda en eventuell försäljning av hyresrätterna i nybyggda kvarteret Sundberg i centrala Uddevalla.

Jessica Qvist är ordförande för Hyresgästföreningen i Bohus-Väner-Dal. Hon läste om Uddevallahems försäljningsplaner i lokaltidningen Bohusläningen och blev förvånad.

– Det är obegripligt att en kommunal bostadsstiftelse som Uddevallahem först satsar på att bygga nya lägenheter i kvarteret Sundberg och sedan, så fort hyresgästerna har flyttat in, gå ut med att man vill sälja. Det har ju knappast varit något problem med att få lägenheterna uthyrda, säger Jessica Qvist.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Lägenheterna hon syftar på är 26 till antalet och ligger i det nybyggda kvarteret Sundberg mitt i stan. Det är inte första gången representanter för Hyresgästföreningen undrar varför Uddevallahem agerar som de gör när det gäller kvarteret Sundberg.

Jessica Qvist, ordförande för Hyresgästföreningen i Bohus Väner-Dal, är kritisk till Uddevallahems säljplaner.

I september 2015 meddelade Uddevallahem att de köpt byggrätten till den centrala grustomten. Nu skulle grusplanen, som varit en skamfläck för Uddevalla i decennier, ge plats för 80 nya lägenheter. Det skulle dock snart visa sig att endast 26 lägenheter i huset skulle bli hyresrätter. Resten, 43 stycken, blev istället bostadsrätter i HSB:s regi.

Och nu vill alltså Uddevallahems borgerliga majoritet, som har stöd av Uddevallapartiet och miljöpartiet, undersöka möjligheten att sälja även de 26 lägenheterna som Uddevallahem har i huset.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

– Vi på Hyresgästföreningen vill att det ska finnas attraktiva hyresrätter överallt i stan. Risken är att även de här 26 hyreslägenheterna blir till bostadsrätter om Uddevallahem bestämmer sig för att sälja dem. Och då försvinner de för alltid från hyresmarknaden, säger Jessica Qvist.

Uddevallahem vill även undersöka möjligheten att sälja Trubaduren 4 på Hovhult i norra Uddevalla. Här handlar det om ett stort hyreshus med 72 hyreslägenheter som ligger i anslutning till ett vård- och omsorgsboende.

Uddevallahem kommer nu att ta reda på hur stort intresset är för att köpa stiftelsens 72 hyreslägenheter i kvarteret Trubaduren 4 på Hovhult i norra Uddevalla.

David Sahlsten (KD) är ordförande i Uddevallahems styrelse. Han förklarar säljplanerna med att Uddevalla är i stort behov av fler bostäder och att Uddevallahem ökar sina möjligheter att bygga nytt om man säljer av vissa fastigheter och får in mer pengar.

Varför vill ni sälja hyresrätterna i just kvarteren Sundberg och Trubaduren 4?

Annons

– För att de ligger i fastigheter som till stor del innehåller andra verksamheter och boendeformer än just hyresrätter. I Sundberg och Trubaduren 4 utgör hyresrätterna endast omkring 30 procent. Det gör att de här fastigheterna ligger lite utanför vårt primäruppdrag, säger David Sahlsten.

Ett av skälen till att Uddevallahems hyresrätter endast utgör 30 procent av Sundberg är att HSB fick bygga 43 bostadsrätter i kvarteret. David Sahlsten (KD) är i dag tveksam till om det var ett bra beslut.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Så här i efterhand kan jag tycka att vi var lite fega som inte satsade på hyresrätter i hela huset. Intresset för att hyra i Sundberg har ju varit stort, säger han.

Hur många nya hyreslägenheter kan ni bygga om ni genomför försäljningarna?

– Det går inte att svara på. Men vi har ju ett stort projekt på Bastionen där vi ska bygga mindre lägenheter alldeles intill järnvägsstationen. Men det handlar inte bara om nybyggnation. Vi har en stor rotrenovering framför oss i norra Uddevalla plus de sociala satsningarna i de områdena som vi vill utveckla ytterligare, säger David Sahlsten.

Vad händer nu? 

– Nu ska uppdraget rulla vidare med att undersöka intresset för de här fastigheterna på marknaden, säger David Sahlsten.

Vad händer för hyresgästerna som bor i de aktuella fastigheterna? 

– De avtal man har som hyresgäst i dag gäller. Jag har svårt att tro att en annan hyresvärd inte vill ha kvar en långsiktig hyresgäst. Och jag är osäker på om en ombildning till bostadsrätter ens är möjlig, säger David Sahlsten.

Annons

Den politiska oppositionen, (S) och (V), har opponerat sig mot säljplanerna.

– Vi ser inga skäl att sälja hus, säger Paula Berger (S) till Bohusläningen och fortsätter:

– Uddevallahem är inte i en sådan ekonomisk situation. Vi kommer att starta stora processer men det kommer vi att klara inom ekonomin och också ha en bra soliditet. Detta är bara ideologiska skäl.

LÄS MER OM KVARTERET SUNDBERG I UDDEVALLA:

Från grusig skamfläck till nytt hyreshus

Kraftig minskning av hyresrätter i kvarteret Sundberg

Uddevallhem har hittat hem

Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.