Annons

Ulf behåller bilen

Örebro Kommunen missade att informera Öbo om policyn mot tjänste- eller förmånsbilar. Därför kan Öbo:s vd och andra höga tjänstemän, behålla förmånen. Men nyanställda chefer blir utan.

Det var i somras som tidningen Nerikes Allehanda berättade att Örebrobostäders vd och flera andra höga tjänstemän, hade förmånsbilar – trots att det stred mot kommunens policy.

När Öbo:s styrelse undersökte saken, visade det sig att det var kommunstyrelsen och inte kommunfullmäktige som tagit beslut om policyn. För att ett beslut eller en policy ska gälla i Öbo, behöver kommunfullmäktige, som är Öbos ägare, fatta beslutet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kommunstyrelsen hade dessutom inte informerat Öbo:s styrelse om att deras vilja är att ingen inom Örebro kommun ska ha tjänste- eller förmånsbil.

När Öbo:s styrelse utrett frågan fattade styrelsen beslutet att de Öbo-chefer som redan hade förmånsbil, får behålla dem. Men att nyanställda chefer kommer att bli utan.

Trots att Öbo:s vd Ulf Rohlén vet att kommunstyrelsens önskan i och med beslutet, är att ingen inom Örebro kommun ska ha tjänste- eller förmånsbil, väljer han att behålla den.

Annons
Läs ocksåHan blir ny vd för Uppsalahem

– Jag går efter ingångna avtal och enligt avtalet har jag rätt till förmånsbil, säger han.

Men bara för att man har rätt till en förmån, innebär inte att man måste utnyttja den. Hur ser du på det?

– Nej, det stämmer. Men helt ärligt har jag inte ens tänkt den tanken eftersom jag är i behov av bilen och jag väljer att hålla mig till avtalet. Sådan är jag med allt – ingångna avtal tycker jag gäller. Men visst kan man vända och vrida på det där. Men jag har aldrig ens tänkt tanken.

Läs ocksåHemblas vd plockar ut nära fem miljoner - se privatvärdarnas topplöner

Hur ser du på att styrelsen beslutat att nya chefer inte får förmånsbil?

Annons

– Jag tror att det kan göra det ännu svårare att rekrytera. För en del kan den här typen av förmåner vara avgörande för om man väljer ett jobb eller inte. Det är kan minska Öbo:s möjlighet att anställa de personer vi vill ha till ledningsgruppen. Så jag tycker det var synd, men man måste rätta sig efter styrelsens beslut.

 

Läs också Bostadstopparna i Vingåker och Nykvarn tjänar mest per lägenhet Så mycket tjänar bostadsledarna i Storgöteborg Khalid betalar hyra i två år för att täcka vd:ns månadslön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.