Annons

Underhållsbehov bakom hyreskrav i Ydre

Ydre Ydrebostäder vill höja hyrorna med två procent från och med 1 april. Ett eftersatt yttre underhåll som bolaget vill komma i fatt med anges som främsta skälet.

– Vi har haft ett antal år när bolaget har gått med underskott och inte kunnat underhålla så mycket, säger Ydrebostäders vd Urban Tordsson.

Ydrebostäder har en stor andel hus med träfasader som behöver målas.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– De senaste åren har vi satsat en del och betat av knappt hälften. Men vi behöver satsa mer.

2014 gick det kommunala bostadsbolaget med vinst för första gången på tio år och även för 2015 ser det ut att bli ett överskott, om än ett litet sådant, enligt Urban Tordsson. Bokslutet är ännu inte klart.

Annons

– Ett överskott är nödvändigt. Vi har en stor ansamlad förlust på sju miljoner från åren som bolaget gick dåligt. Den måste vi beta av. Och man vet ju inte, det kan komma dåliga år framöver också och då ligger bolaget illa till.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

En höjning med två procent skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor skulle bli 100 kronor dyrare i månaden.

– Två procent är ett högt krav. Ydrebostäder har höjt med 24 procent sedan 2008 och det är mycket även om man har utgått från en ganska låg hyresnivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Evelin Davidsson.

Hon konstaterar att driftskostnaderna inte ökar särskilt mycket men håller med om att bolaget har ett underhållsbehov.

Annons
Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

– De behöver satsa på det. Vi vill ju att hyresgästerna ska ha det bra och att bolaget ska ha råd att investera. Det behövs förmodligen en hyreshöjning, men inte så här stor, säger Evelin Davidsson.

Den 12 februari sätter sig Ydrebostäder och Hyresgästföreningen vid förhandlingsbordet.

Läs också Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.