HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Underhållsbehov bakom hyreskrav i Mjölby

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby vill höja hyran med 3,3 procent vid nyår. Omfattande underhållsbehov anges som främsta orsak bakom kravet.
Foto: Jenny Knutsson
Prästgårdsliden i Mjölby, ett av de områden där hyrorna höjs första januari.

Kommunägda Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen har haft ett första möte och bolaget redogjorde då för sitt krav. Yrkandet ligger på 32,20 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med varmhyra och 28,90 kronor för lägenheter med kallhyra.

– Fem till tio procent av våra bostäder har kallhyra, säger Jonas Haage, ekonomichef hos Bostadsbolaget.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

I snitt skulle kravet innebära en höjning med 3,3 procent. Det motsvarar 165 kronor i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

– Dels är det taxebundna kostnader som ökar, som fjärrvärme, elnätsavgifter och så vidare. Men den största delen handlar om att vi har ett underhållsbehov, säger Jonas Haage.

Enligt honom är Bostadsbolagets fastighetsbestånd i genomsnitt äldre än snittet för hela landet och det är dags för större åtgärder som stambyten i många fastigheter.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Vi har höga kostnader för vattenskador. Hittills 2017 har det kostat nästan fyra miljoner kronor och i fjol 4,5 miljoner. Det är mycket pengar.

Annons

Bostadsbolaget har en underhållsplan som man vill följa. Stamrenoveringar har genomförts på Lilla Vallgatan i Skänninge och näst på tur står Västra Lundby i Mjölby.

– Där är vi fortfarande bara i projekteringsfasen men vi räknar med att genomföra underhållet under tre år, 2018, 2019 och 2020. Det är 165 lägenheter totalt, säger Jonas Haage.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Ylva Bohlin Lövgren, förhandlare och gruppchef på Hyresgästföreningen, håller med om att underhåll behövs.

– Men det är ett väldigt högt yrkande i jämförelse med alla andra vi fått in, säger hon.

Är det för högt som du ser det?

– Vi har inte hunnit titta på underlaget ordentligt än. Men vi får se vad som är rimligt utifrån bolagets ekonomi när vi har gått igenom det, säger Ylva Bohlin Lövgren.
Inför förra hyresförhandlingen begärde Bostadsbolaget en höjning med 1,5 procent. Då krävdes för andra året i rad medling innan en uppgörelse kunde undertecknas och resultatet blev en höjning med 0,79 procent.

Annons

Hur kommer det att gå i år?

– Det är svårt att säga, men vår målsättning är komma i mål lokalt, säger Jonas Haage.

– Vi hoppas alltid att vi ska kunna komma överens utan medlare, säger Ylva Bohlin Lövgren.

Bostadsbolaget äger och förvaltar cirka 2 500 lägenheter i Mjölby kommun.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.