HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Undersökning: Göteborgare emot marknadshyror

Göteborg En Sifo-undersökning beställd av Hyresgästföreningen visar att de flesta göteborgare är negativa till att införa marknadshyror.
Få är intresserade av marknadshyror i Göteborg, enligt en SIFO-undersökning.

Ökad segregation, kraftigt höjda hyror i attraktiva lägen och hyresgäster som skulle tvingas flytta. Det är de viktigaste skälen till att många göteborgare är skeptiska till idén att införa ”marknadsanpassade hyror”, enligt en undersökning som Hyresgästföreningen i Västsverige beställde av SIFO förra året.

Drygt 1 100 slumpvist utvalda göteborgare tillfrågades då om hyressättningssystemet. Två tredjedelar ansåg att det skulle vara dåligt att införa marknadsanpassade hyror. Allra störst var motståndet i åldersgruppen 30-39 år.

Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

Men trots misstroendet mot marknadshyror är det långt ifrån alla som är nöjda med hur dagens system med kollektiv hyressättning fungerar. Knappt var tredje göteborgarna tyckte att det nuvarande systemet fungerar bra – att jämföra med de 20 procent som tyckte att det funkade ”mindre bra” eller ”dåligt”.

Undersökningen gjordes förra året men släpps först nu – några dagar efter att Hyresgästföreningen presenterade en annan rapport om marknadshyror i Stockholm. Rapporten visade bland annat att hyrorna (i huvudstaden) skulle bli rejält mycket högre än idag.

De senaste åren har marknadshyror diskuterats allt mer i Sverige. Politiskt finns det dock knappt något stöd för en sådan förändring.

Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen

Enligt förespråkarna skulle marknadshyror leda till att det existerande beståndet av bostäder ”utnyttjas mer effektivt”. Om det blev dyrare att hyra skulle fler människor flytta till billigare och eller mindre lägenheter, och rörligheten på hyresmarknaden skulle öka, är tanken.

Läs också Hyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta" Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.