Annons

Ung trygghetskämpe prisades

Linköping Ahmed Dia Jeber ville göra Berga till ett tryggare bostadsområde och startade en förening som nattvardrar. För detta belönas han med priset Årets Tryggve.
Foto: Jenny Knutsson
En rörd Anders Rosén, ordförande i Trygga Ljungsbro, tar emot årets Tryggvestipendium.

– Jag tror att vi är de enda nattvandrarna där de flesta är ungdomar, säger Ahmed Dia Jeber.

Det var också hans tanke när föreningen Trygga Berga startades, att ungdomarna själva skulle ta initiativ till att förändra situationen i bostadsområdet. Ahmed Dia Jeber kom till Sverige från Irak för fem år sedan och var fast besluten att lära sig svenska så fort som möjligt. Därför läste han ofta nyhetsartiklar i tidningarna och det var främst därigenom som han insåg att det fanns problem i området där han bor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är ganska bra på att lösa problem.

Han startade föreningen som i dag består av tio ungdomar och fem föräldrar. Upp till tre gånger i veckan rör de sig ute i området. Och det har blivit lugnare, intygar bland annat Brottsförebyggande rådet i Linköping.

Annons

– Jag vill tacka min familj som har stöttat mig att bli en bra kille i det svenska samhället, sade Ahmed Dia Jeber efter att ha tagit emot priset som består av en keramikbjörn, ett diplom och ett presentkort. Och så äran, förstås.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Hans föräldrar, May H Jomah och Dia Jeber Abdulrazak, deltog i ceremonin. De var mycket rörda.

– Jag är väldigt stolt över honom, säger mamma May H Jomah.

Även Ahmed Dia Jebers pappa, Dia Jeber Abdulrazak, är med i föreningen.

Annons
Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Detta var tolfte året i rad som Årets Tryggve delades ut den 25 september, när Tryggve har namnsdag. Stipendiet är instiftat av kommunäga bostadsbolaget Stångåstaden. I juryn ingår även representanter från polisen, räddningstjänsten, Linköpings brottsförebyggande råd och Hyresgästföreningen.

Årets motivering lyder: ”För ett arbete som samlat ungdomlig energi och styrt denna till en positiv kraft för områdets utveckling.”

Fakta: Tryggvestipendiet

Instiftades 2001.
Syftar till att uppmärksamma och stimulera insatser som skapar trygghet i flerbostadsområden samt att lyfta fram eldsjälar som gör ideella insatser.Källa: Stångåstaden.

Läs också Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.