HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Unik miljö men Uddevallabons hyra är för hög

Uddevalla Vackert trähus med innergård och nyrenoverad lägenheten. Men hyran är för hög. Det anser hyresnämnden och hyresgästen i Uddevalla får 2 195 kronor lägre hyra varje månad.
Foto: Minna Ulin
Uddevallabon betalar för mycket för sin trea anser hyresnämnden. Men värden överklagar beslutet.

Hyresgästen hyr en trerumslägenhet på 66 kvadrat nära centrum i Uddevalla. Han tycker om sin lägenhet, men anser att 8 795 kronor är för mycket i jämförelse med andra lägenheter i området. Med hjälp av Hyresgästföreningen har han nu drivit sitt ärende i hyresnämnden, efter att först ha försökt begära en sänkning. Hyresvärden har inte hämtat ut ett rekommenderat brev som hyresgästen skickat i december 2018.

För att ge hyresnämnden jämförelsematerial har ett antal lägenheter plockats fram som exempel och där alla har en betydligt lägre hyra. Hyresvärden å sin sida menar att den aktuella lägenheten har standard som går att jämföra med helt nybyggda hus i centrala Uddevalla. Värden har också lyft att huset har ett kulturhistoriskt värde och en unik miljö.

Läs ocksåStrandade förhandlingar om Västerstadens hyror

Hyresnämnden har besiktigat den aktuella lägenheten och ett par av jämförelselägenheterna. Därefter har nämnden kommit fram till att jämförelselägenheterna i grova drag varit lika den lägenhet hyresgästen har. Man betonar den vackra miljön och att det finns innergård och egen ute plats i trädgården, närheten till centrum samt att den nyligen renoverats. Men hyresnämnden anser att hyran är för hög och att det är skäligt att sänka månadshyran med 2 195 kronor per månad till 6 600 från den första juli i år.

Hyresvärden har överklagat beslutet till Svea hovrätt, som nu får avgöra ärendet.

Läs också Missnöjda hyresgäster i Torshälla slapp inte hyreshöjning Förhandling gav 130 miljoner kronor i lägre hyra i norr HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF Betalade hyran för sent – nu måste Trosabon flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.