Annons

Unik miljö men Uddevallabons hyra är för hög

Uddevalla Vackert trähus med innergård och nyrenoverad lägenheten. Men hyran är för hög. Det anser hyresnämnden och hyresgästen i Uddevalla får 2 195 kronor lägre hyra varje månad.
Foto: Minna Ulin
Uddevallabon betalar för mycket för sin trea anser hyresnämnden. Men värden överklagar beslutet.

Hyresgästen hyr en trerumslägenhet på 66 kvadrat nära centrum i Uddevalla. Han tycker om sin lägenhet, men anser att 8 795 kronor är för mycket i jämförelse med andra lägenheter i området. Med hjälp av Hyresgästföreningen har han nu drivit sitt ärende i hyresnämnden, efter att först ha försökt begära en sänkning. Hyresvärden har inte hämtat ut ett rekommenderat brev som hyresgästen skickat i december 2018.

För att ge hyresnämnden jämförelsematerial har ett antal lägenheter plockats fram som exempel och där alla har en betydligt lägre hyra. Hyresvärden å sin sida menar att den aktuella lägenheten har standard som går att jämföra med helt nybyggda hus i centrala Uddevalla. Värden har också lyft att huset har ett kulturhistoriskt värde och en unik miljö.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden har besiktigat den aktuella lägenheten och ett par av jämförelselägenheterna. Därefter har nämnden kommit fram till att jämförelselägenheterna i grova drag varit lika den lägenhet hyresgästen har. Man betonar den vackra miljön och att det finns innergård och egen ute plats i trädgården, närheten till centrum samt att den nyligen renoverats. Men hyresnämnden anser att hyran är för hög och att det är skäligt att sänka månadshyran med 2 195 kronor per månad till 6 600 från den första juli i år.

Hyresvärden har överklagat beslutet till Svea hovrätt, som nu får avgöra ärendet.

Annons
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.