Annons

Upp till 200 kronor dyrare att bo hos Kindahus

Kinda Hyreshöjningar på upp till 200 kronor i månaden väntar hyresgästerna hos Kindahus vid årsskiftet. För vissa lägenheter höjs hyrorna inte alls.

Stiftelsen Kindahus hade begärt hyreshöjning med i genomsnitt 3,03 procent. Uppgörelsen med Hyresgästföreningen betyder att höjningen blir 19 kronor i snitt per kvadratmeter och år vilket motsvarar 2,2 procent.

För hyresgästerna innebär det höjningar på mellan noll och 200 kronor. De största höjningarna drabbar hyresgäster i Kindagård och fastigheten Nejlikan i Kisa, samt Tävelsta i Rimforsa. Det beror på att hyressättningssystemet ”Rätt hyra” som infördes 2012 fortfarande håller på att fasas in stegvis.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Grunden till att vi accepterar att hyran ska få höjas är för att stiftelsen ska få möjlighet att jobba med nödvändiga underhållsåtgärder. Det pågår stora arbeten och tunga investeringar, bland annat byter man under tre års tid fönster på hela Bergdalaområdet. Det är även ett tak som behöver bytas på Kindagård, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Annons

Han betonar att det är viktigt att försöka hålla hyreshöjningarna på en så låg nivå som möjligt men påpekar att det samtidigt är en balansgång.

– Jag tror att det här blev så bra som möjligt för hyresgästerna. Höjningen blir kännbar för många, men jag tror att alternativet att begränsa den skulle slå tillbaka i ett senare skede. Om stiftelsen inte har möjlighet att underhålla sina hus kan det bli dyra följdskador, säger Benny Andersson.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

Vid förhandlingen tog Kindahus på sig att framöver se över kostnaderna för framför allt yttre skötsel. På bostadsmöten under året har det diskuterats om de boende kan acceptera till exempel att gräset klipps mer sällan och att ambitionen när det gäller snöröjning sänks, för att försöka hålla nere framtida hyreshöjningar. Kindahus ska nu utreda saken.

Annons

Vi har sökt Per Cedervall, vd på Stiftelsen Kindahus.

Läs också Gratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringen Fler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats P-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala De adopterar för ett vackrare bostadsområde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.