Annons

Upp till tio Gävlelägenheter får vägglöss varje månad

Gävle Gavlegårdarna får allt större problem med vägglöss. Upp till tio lägenheter per månad drabbas, säger förvaltningschef Niclas Lind.

Hem & Hyra berättade igår om fyrabarnsmamman Anna Westlund i Sätra vars lägenhet drabbats av vägglöss. Hennes lägenhet har sanerats men lössen är fortfarande inte borta. Men Anna är inte ensam. I en lägenhet i Sörby fick fyra familjer vägglöss och där gjorde lössen det som enligt förvaltningschef Niclas Lind på Gavlegårdarna är extremt ovanligt, lössen gick från en lägenhet till flera andra i sin jakt på mat, alltså människor.

– Mellan två till tio lägenheter hos oss drabbas av vägglöss varje månad men det här är ett problem som man kan se att den ökar över hela landet och i alla boendeformer, säger Niclas Lind.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hans bästa råd till hyresgästerna är att de larmar hyresvärden eller saneringsfirman så fort de fattar misstankar om att det finns vägglöss i lägenheten alltså om man blir biten eller hittar konstiga prickar eller annat i sängen eller andra möbler.

– Det ökade resandet har gjort att vägglössen sprids och man behöver inte åka utomlands för att få ovälkomna gäster med sig hem, även svenska hotell har vägglöss. Second handhandeln bidrar också och jag har hört talas om fall där en ärvd sänggavel som stått oanvänd en tid drog med sig vägglöss in i en lägenhet, säger Niclas Lind.

Annons

Sedan i juli anlitar Gavlegårdarna saneringsföretaget Nomor vars operative driftschef Magnus Bergsten beskriver ökningen av vägglössen de senaste tre åren som extrem.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

– Vi jobbar över hela landet och det är likadant överallt. Värst är det där det bor flest människor men vägglössen finns överallt numera, även i mindre städer och på landsbygden.

Magnus Bergsten påpekar att det oftast behövs flera saneringar innan vägglössen är borta och att saneringen, tvätt av möbler och textilier med mera, är avgörande för hur resultatet blir.

Annons

Magnus Bergsten ger följande tips till den som vill försöka undvika vägglöss:

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling
  • Ta med ficklampa och förstoringsglas och försök se om det finns något konstigt i de begagnade saker du vill köpa.
  • Värmebehandling av möbler är det bästa men det är svårt att göra själv.
  • Lägg begagnade textilier i frysen över natten och tvätta sedan i 60 grader.
  • Bär aldrig in det du köpt i sovrummet direkt utan låt sakerna stå i badrummet eller i ett garage ett par dagar och undersök dem sedan noga innan du ställer dem i sovrummet.
  • Kontrollera din försäkring. Vissa försäkringsbolag, bland annat Trygg Hansa, ser till att lösöret saneras om det finns vägglöss i lägenheten.
  • Packa aldrig upp resväskan när du bor borta. Låt den vara stängd och placera den högt upp, vägglöss är dåliga på att klättra.

Läs också Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?" Lulebo: De har orsakat spridning i hela huset Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.