HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Upphettad lägenhet stoppar vägglössen

Nyheter Lägenheter värms upp till 80 grader, specialutbildade hundar släpps lösa, tavlor stoppas in i syreätande påsar. Nya metoder utvecklas, ändå sprider sig vägglössen allt mer.
Foto: Nomor/Anticimex
Nya metoder: Specialutvecklade fläktar kan värma upp rum och möbler så mycket att lössen dör. Cocker spanielhunden Kotte har specialutbildats för att söka vägglöss.

Sanering mot vägglöss har på senare år blivit vardagsmat för skadedjursföretagen. Traditionellt används kisel som gör att vägglössen torkar ut, ibland besprutning med kemikalier eller värmebehandling av angripna möbler.

Ändå är det inte ovanligt att saneringen får göras om flera gånger eftersom några löss eller ägg har lyckats överleva.

Läs ocksåRåttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotellRåttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt

Därför utvecklas hela tiden nya metoder och skadedjursföretaget Nomor har allt oftare börjat värmebehandla hela rum eller lägenheter, med möbler och allt. 

– Vi har utvecklat särskilda fläktar som värmer upp rummet tills kärntemperaturen i mitten på madrasser och möbler är minst 52 grader. Då brukar det vara 70-80 grader i luften. Det är väldigt effektivt, säger Chantelle Small, koordinator på Nomor.

Hyresgästen måste förbereda uppvärmningen genom att ta bort allt som inte tål värmen eller som inte kan få så hög kärnvärme. Saneringstekniker lossar vägglister och lägger ut kisel på ställen som man vet att vägglössen kommer att söka sig till när värmen stiger i rummet. Även en bit in i väggar, golv och tak blir det till slut så varmt att lössen dör.

Läs ocksåKvinna vräks efter 20 år: ”Otroliga mängder löss”löss, vägglöss, hyresnämnden

Metoden kostar fastighetsägaren betydligt mer än traditionell sanering, men blir ändå allt vanligare.

– Det är lite som att ta till storsläggan, något vi förut gjorde när inget annat hjälpte. Nu har vi börjat göra det tidigare och tidigare, eftersom det är så effektivt, säger Chantelle Small på Nomor.

Hos AB Bostaden i Umeå har Nomor gjort minst 200 värmebehandlingar bara i år. Framför allt av studentrum, där vägglöss är vanliga. Det är en dyr sanering, men det är värt det, tycker områdeschef Nils-Erik Andersson.

Läs ocksåChristian kräver Edshus på ersättning för lusdrabbad sängvägglöss, Edshus, säng

– Man kan säga att axlarna har åkt ner på oss. Tidigare sanerade vi med kisel och kemikalier och studenterna måste ligga där som bete för att locka fram vägglössen, ibland halvårsvis. Nu kan det vara klart på en dag och i minst 90 procent av fallen behövs ingen mer sanering. Det fungerar fantastiskt bra.

Konkurrenten Anticimex använder i stället värmetält, där man kan ställa in hela möbler och har lättare att få upp tillräcklig värme. Saker som inte tål värme, till exempel elekronik eller oljemålningar, kan stoppas i stora plastpåsar.

– Sedan lägger vi in en kudde med järnoxid, försluter påsen och låter den stå i 10-14 dagar. Kudden äter upp syret i påsen och vägglössen dör, berättar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Båda skadedjursföretagen satsar också på specialutbildade sökhundar, som kan känna doften av en enda vägglus eller ett ägg.

– Det gör att vi kan komma in i ett tidigt skede, innan lössen hinner sprida sig. Vi kan också kolla efter en sanering om alla är döda. Har man haft vägglöss så är det annars lätt att tro att varenda bett är tecken på att lössen finns kvar, säger Håkan Kjellberg.

Vägglöss har under flera år blivit allt vanligare i Sverige, än så länge mest i människors hem och på hotell. Håkan Kjellberg befarar att vi kommer att få en liknande utveckling som i USA, där lössen har spridit sig även ut i samhället.

– Där finns de till exempel på tåg, biografer, bibliotek, flygplan. Vi är inte där än, men om några år kan vi vara det.

Fakta: Så undviker du vägglössen

Håll resväskan stängd när du bor på hotell. Placera den inte under sängen, utan hellre på en stol mitt i rummet.
Packa upp väskan utomhus, absolut inte på sängen! Frys eller tvätta innehållet i 60 grader om du misstänker vägglöss.
Undvik begagnade sängar, sängbord, textilier och soffor eller undersök dem noga innan du tar hem dem.
Om du får bett under natten, leta efter små blodfläckar på lakanet och svarta fläckar på eller kring sängen.
Kontakta genast värden eller värdens saneringsföretag. Om du ser ett djur, visa upp det för snabb identifiering.

Läs också Skellefteå invaderas under byggboom: "Råttorna springer över fötterna" "De rör sig i sängar och soffor" – så blir du av med långsprötad silverfisk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.