Annons

Uppsagd för parabol – får 15 000 i ersättning av staten

Nyheter En av hyresgästerna i Rinkeby som blev uppsagd på grund av parabolmontering på fasaden får nu ersättning på 15 000 kronor av svenska staten. När hovrätten beslutade att låta hyresvärden fullfölja uppsägningen stred det mot Europakonventionen och rätten till informationsfrihet anser Justitiekanslern.

Hyresgästen monterade en parabolantenn på sitt hyreshus på 90-talet. 2004 bad värden honom att plocka ned antennen. Hyresgästen vägrade och  blev uppsagd. Hyresnämnden godkände inte uppsägningen men det gjorde senare Svea hovrätt.

Två andra hyresgäster – ett par  i Rinkeby – råkade ut för samma sak, men de vände sig till Europadomstolen, vilket Hem & Hyra skrivit om. Där  fick de upprättelse eftersom informationsfriheten ansågs vara av stor vikt och att paren inte kunde få in television på sitt modersmål på något annat sätt. Europadomstolen bedömde att hovrätten inte tillräckligt hade tagit hänsyn till hyresgästernas rätt till information och de fick därför ersättning.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästen, som nu får ersättning, hänvisade till denna dom och begärde ersättning av staten för ideell skada och personskada. Mannen rättade sig efter hovrättens beslut och tog ner antennen 2005, men beslutet ledde till försvårade relationer med grannar och psykisk press.

Egentligen ska bara skadestånd utbetalas om svenska myndigheter har gjort rena förbiseenden eller uppenbart oriktiga bedömningar, men Högsta domstolens bedömning på senare tid har varit att staten blir ersättningsskyldig vid överträdelser av Europakonventionens bestämmelser. Justitiekanslern menar att eftersom mannen aldrig behövde flytta från sin lägenhet eller själv vända sig till Europadomstolen, så är en skälig ersättning 15 000 kronor.

Annons
Läs också Hyresgäster med paraboler får bo kvar Totalförbud mot paraboler i nyproduktion Hyresgäster kan få böta 5 000 kronor för paraboler Egna kanalval för hyresgästerna i Jönköping Trelleborgshem förbjuder paraboler

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.