HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppsagda – för renoveringar

Älmhult Renovering är på gång men varken ersättningslägenhet eller rätt att flytta tillbaka erbjöds hyresgästerna. Men med hjälp av Hyresgästföreningen får medlemmarna annan lägenhet.
Foto: Annika Wallsson
Skräpigt. Den här radhuslänga i Delary, Älmhults kommun, ska renoveras efter sommaren. Det ska även städas och röjas i utemiljön, något som kommunen har anmärkt på efter flera klagomål från grannfastigheter.

Brevet kom med ett krasst besked till de fem hushållen på Vekavägen i Delary i mitten på april – du är uppsagd och lägenheten ska vara tömd senast sista juli.

Hyresvärden Sem system, som köpte husen vid årsskiftet, motiverade det hela med att radhuslängan ska totalrenoveras. Det handlar om nytt tak, nya fönster, totalrenovering av kök och badrum, modernisering av tvättstugan och energieffektiviseringar.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

– Det här är inte klokt. Jag blev jätteorolig, berättar en av hyresgästerna när Hem & Hyra hälsar på.

– Att det behöver renoveras, det kan jag förstå. Men man kan väl inte bara slänga ut hyresgäster? Vart ska jag ta vägen? Dessutom är jag en skötsam hyresgäst, har aldrig varit sen med hyran.

Hyresgästen och ytterligare en hyresgäst vände sig till Hyresgästföreningen. Och när föreningen pratat med hyresvärden kom en tvärvändning, men bara för de två medlemmarna.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Vi har beslutat att vi ska erbjuda två av hyresgästerna en annan lägenhet i vårt bestånd. Vi har kollat bakåt i tiden och kan se att de är skötsamma. Men de tre övriga kommer vi inte att erbjuda något, säger förvaltningschefen Marcus Melin, som säger sig förstå den oro som skapats.

– Det är klart att det inte kan kännas bra att bli uppsagd. Men nu kan det här förhoppningsvis bli en förbättring, att de här hyresgästerna får bo på ett lugnare ställe.

Fakta: Om du blir uppsagd

Säger värden upp ditt hyresavtal så kan du bestrida detta, då kan det komma att prövas av hyresnämnden. Enligt hyreslagen kan du behöva flytta om huset ska genomgå en större ombyggnad där det inte går att bo under tiden. Det får inte heller vara oskäligt mot dig att hyresförhållandet upphör.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Vägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hem Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.