Annons

Uppsalahem köper 4 300 studentlägenheter

Uppsala ​Drygt ettusen Uppsalahemsbor kommer få privatvärd från och med 1 september. Samtidigt blir 4 300 studentlägenheter kommunalägda i Uppsalahem.

​Affären mellan Uppsalahem och Dombron och som blev offentlig i dag, går i korthet ut på att:

Annons
 
• Uppsalahem köper alla Studentstadens 4 300 lägenheter, på olika håll i Uppsala av Dombron.
• Dombron köper 1000 hyresrätter, 1200 vårdbostäder och 500 senior- och trygghetsbostäder av Uppsalahem.
 
Uppsalahem kan garantera att studentlägenheterna ska fortsätta gå till unga människor: antingen studenter eller unga vuxna, om det skulle fattas studenter.
 
– Vi är glada att vi får ett besked. I två års tid har vi undrat vad som ska hända med Studentstaden och det har gått mycket rykten som skapat otrygghet för de boende. Nu vet vi vad som gäller. Vi är också glada att Uppsalahem kommer att hålla ihop Studentstaden som bolag, trots att lägenheterna ligger utspridda i staden, säger Martin Hansson, ordförande för Hus, Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder.
 
– Det är viktigt för oss att lägenheterna och kösystemet är öppet för alla studenter oavsett vilken utbildning eller universitet eller högskola man går på. Det ska inte var aå satt man måste vara medlem i en förening eller kår för att ha tillgång till ett boende, fortsätter han.
 
Värdet på affären är cirka fem miljarder kronor.
 
Dombron är Uppsalas näst största hyresvärd och ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.
 
– Det här blir vårt första köp av samhällsfatigheter. Våra ägare vill att vi ska vara en samhällsaktör och vi kommer att driva den linjen och ta ansvar. Vi kommer att samarbeta med kommunen, landstinget och staten för att sköta det bra, säger Ilijan Batljan, vice vd på Dombron.
 
När det gäller att Uppsalahem säljer hela Bröderna Berwalds väg, som är ett stort bostadsområde med nästan 300 lägenheter, och där bostadsbolaget har haft ett bra samarbete med bl a kommunen och polisen för att komma till rätta med de sociala problem som finns där, tycker inte Uppsalahems styrelseordförande att de sviker hyresgästerna. En privat värd kan ta ett lika stort ansvar som en kommunal, tycks han mena.
 
– Vi lämnar inte Gottsunda. Vi har fler lägenheter där och ser det som att vi får en aktör till i det här sociala samarbetet, säger Peter Nordgren, styrelseordförande i Uppsalahem.
 
Även Uppsalahems del av Kvarngärdet har varit omdebatterat de senaste åren. Inte minst för de renoveringar och upprustningar som nu sker och som ger kraftigt höjda hyror.
 
Nu säljer alltså bolaget ungefär hälften av sina lägenheter. Och de är inte upprustade. Dombron planerar för att bygga 500 nya hyresrätter inom Kvarngärdet. Något som kommunen tidigare har satt stopp för, när Uppsalahem ville bygga, eftersom man vill bevara områdets specifika karaktär.
 
– Vi har inte tagit ställning till exakt hur byggandet ska se ut. Men i första hand är det ytor som i dag är parkeringar, som ska bebyggas, säger Dombrons vd Jan-Erik Höjvall.
 
Nu väntar bolagen bara på att kommunstyrelsen säger ja till affären.

Annons
Fakta: Dombrons nya hyresgäster

Kvarteret Lågberget i EriksbergBröderna Berwalds väg i GottsundaKvarngärdet 45-47, 52-55Lagerlöfsgatan i Löten

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.