Annons

Utan varmt vatten ingen hyresgäst – hovrätten river kvinnans kontrakt

Malmö Bostadsbolagets utredare spanade i trapphuset, lyssnade in genom lägenhetens fönster och mätte elförbrukning. Men det räckte inte för att bevisa misstankarna om svartuthyrning. Då började MKB istället undersöka om någon duschade eller diskade.
Inget varmvatten bevisade
Foto: Pxhere
Kvinnan på bilden är inte samma som i artikeln.

Det rörde sig främmande personer i lägenheten. För två år sedan kom det in tips från hantverkare om svartuthyrning till kommunala MKB. Bolagets specialgrupp började spana mot en kvinna i 30-årsåldern som bodde i en lägenhet på Nydala i södra Malmö. 

Utredarna hängde i trapphuset och spanade, lyssnade genom kvinnans fönster och tog reda på var hennes anhöriga bodde. Det visar handlingar i rättsfallet som följde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett knappt halvår senare hade bolaget rivit hyreskontraktet och levererat en hög med uppgifter till hyresnämnden:

  • Andra personer hade vistats i kvinnans lägenhet.
  • Hon hade sitt namn utanför en lägenhetsdörr på en annan adress i staden, där hennes barns pappa bodde.
  • Vid sex tillfällen när utredarna hade knackat på hade hon inte varit hemma i MKB-lägenheten.
  • Hennes porttagg använde sparsamt och det användes knappt någon el.

MKB Malmös kommunala bostadsbolag

Kvinnan själv har berättat i nämnden att hon inte trivdes i lägenheten och istället tillbringade mycket tid hemma hos en anhörig. Hon nattade ofta barnen hemma hos pappan men menade att hon visst bodde kvar i sin hyresrätt. Hon lyfte fram att man som hyresgäst inte har någon plikt att öppna dörren när någon ringer på, eller redovisa besökare för hyresvärden. Och MKB:s lista med bevisning räckte inte heller när hyresnämnden hade satt sig in i fallet. Domstolen sågade uppgifterna som ansågs vaga och gav förra hösten beskedet att kvinnan kunde bo kvar. 

Annons
Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Men bostadsbolaget gav sig inte och tog fallet vidare. Samtidigt började man samla nya bevis. Den här gången genom att mäta vattenförbrukningen. 

Varmvatten viktigt bevis

Nu har Svea hovrätt, högsta instans i den här typen av mål, kommit fram till att värden hade rätt i sina misstankar. Enligt beslutet måste kvinnan flytta omedelbart. MKB har idag släppt anklagelserna om svartuthyrning men menar att kvinnan inte bor i lägenheten och att hon inte längre behöver den. Hyresgästen själv har beskrivit värdens agerande i frågan som “ren terror” i mejl till domstolen.

Bevisloggar för varmvatten
Loggarna visade när någon hade spolat varmt vatten i kranarna.

Svea hovrätt lägger stor vikt vid de nya vattenmätningarna i bostaden. Enligt loggarna användes inget varmt vatten alls under nio av tolv månader. “Mycket besvärande” för hyresgästen enligt rätten som menar att detta bevisar att lägenheten står oanvänd. 

I dagens digitaliserade samhälle lämnar de flesta människor mängder med spår efter sig i vardagliga situationer. Det är uppgifter som kan användas för att kartlägga personers liv i detalj och det behöver inte handla om grova brott eller allvarliga händelser.

Annons

Lätt att kartlägga människor

Det mycket vanligt att hyresvärdar använder olika typer av loggar för kartlägga hyresgäster inför tvister om hyreskontrakt. Det kan handla om användning av vatten och el men även om  passager genom dörrar med nyckelbrickor eller bokningar i tvättstugor.  På samma sätt har det förekommit att polisen använt geografiska positioneringar från inloggningar med bank-id för att bevisa var människor egentligen bor. Detta i brottsutredningar som rör falska folkbokföringsadresser.

Men loggar får inte förvaras hur som helst eller sparas i all evighet av hyresvärdar. Lagstiftningen är hård när det gäller personuppgifter och data som kan kopplas till enskilda personer. Samtidigt är kunskapen, eller viljan till efterlevnad, på området ibland låg. Hos just MKB i Malmö hanterades portloggar tidigare fel, det visade Hem & Hyras granskning i fjor.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.
Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.