Annons

Så kartläggs hyresgäster av värden – sparade känsliga uppgifter i månader

Malmö Loggar och utdrag från digitala portlås och tvättstugor används som bevis mot utpekade svartuthyrare. Men får hyresvärdarna göra så? Hos MKB i Malmö gick det snett.

Gula tegelhus på rad. Platsen; ett av Malmös miljonprogram. Det är vinter och inne i värmen i en trappuppgång står MKB:s grupp som jagar svartuthyrare. De spanar efter en specifik person idag; vi kan kalla honom George.

Han är i trettioårsåldern och bor här sedan några år tillbaka, enligt hyreskontraktet i alla fall. Värden tror att han har flyttat utomlands och gett nyckeln till någon annan. I trapphuset dyker det plötsligt upp en person, som snabbt reagerar vid åsynen av MKB:s personal, vänder på fläcken och sticker. Samtidigt registreras det på en hårddisk någonstans vilken tagg som sekunderna innan låste upp porten mot gatan. Det var Georges, men det var inte han som klev in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
MKB-husen på bilden är inte samma som i artikeln.

Utredarna stärks i sina misstankar om att det pågår en svartuthyrning och fortsätter  spana mot adressen, och i digitala loggar. Kort därefter river värden Georges kontrakt. Scenariot återspeglas i dokumenten som MKB senare lämnar över till hyresnämnden.

Känsliga uppgifter om hyresgäster

Lagstiftningen är hård när det gäller personuppgifter och data som kan kopplas till enskilda personer. Det gäller även information som samlas in från digitala lås. Den får inte användas eller sparas hur som helst.

Experter i ämnet menar vidare att digitala lås är långtifrån säkra:

Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.

– När låsen är uppkopplade innebär det att om någon hittar en svaghet på ett lås är alla lås
inom systemet sårbara. Och de går plötsligt att nå från alla delar av världen, genom internet. Jag har svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt, säger cybersäkerhetsprofessorn Stefan Axelsson till Hem & Hyra i Uppsala som har granskat frågan i flera artiklar.

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), som tidigare hette Datainspektionen, har som huvuduppgift att skydda just dina personuppgifter. Där anser man att portloggar är känsligt material som säger väldigt mycket om människors privatliv och ett system som möjliggör övervakning av till exempel hyresgäster.

– Det här anses ligga riktigt nära ens eget privata och ens bostad, förklarar Ulrika Bergström som är jurist på IMY.

Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

Det kan i värsta fall kosta miljontals kronor i böter för företag som gör fel.

– Det är bättre att tänka efter före, säger Ulrika Bergström.

Annons
Ulrika Bergström, jurist på Integritetsskyddsmyndigheten, som förkortas IMY.

Hem & Hyra har undersökt hur känsliga portloggar hanteras av värdar i Skåne. Under det senaste året har en handfull uppsägningar med sådana bevis tagits upp i hyresnämnden. Bakom dessa står värdar som anklagar boende för svartuthyrning, spridning av skadedjur eller störningar.

Så vad gäller egentligen? Svaret är att frågan aldrig har prövats med dagens lagstiftning. Men IMY, ansvarig myndighet, anser att bedömningar baserat på tidigare lagstiftning gäller tills vidare. Och av dessa framgår bland annat att:

  • Personuppgifter från passageloggar får användas för att sköta dörröppningar och bokning av tvättider.
  • Loggarna får bara sparas i två veckor, det gäller även säkerhetskopior,
  • Loggarna får användas till tekniskt underhåll och åtgärder mot störningar enligt hyreslagen. Men inte för att ta reda på vem som stökat ner i tvättstugan eller om en lägenhet står övergiven.
  • Polis får utreda brott med hjälp av loggar, det får inte fastighetsägare göra.

Övervakning minut för minut

Hyresgäster kan registreras flera gånger per dag  via lås eller bokningssystem. Man blippar med taggen när man kommer hem och dörren till trappen går upp. En vardaglig händelse som få lägger på minnet. Men allt registreras.

Så här kan det se ut om man summerar informationen som ligger i en riktig logg:

Hyreshus, södra Malmö, 14 juni 2021.

Sent på kvällen, klockan 22:15:18, öppnar en kvinna som bor här dörren till trapphuset.

Tjugo minuter senare går hon ner till källaren och låser upp en annan dörr och exakt 22:36:57 bokar hon in ett pass i tvättstugan.

Klockan sju morgonen efter ska hon ta hand om sin smutsiga tvätt.

Kvinnan i exemplet är hyresgäst hos kommunala MKB. Värden har i flera fall använt portloggar i jakten på svartuthyrare, i vissa fall månadslånga utdrag. Enligt MKB ska detta vara omöjligt, men en felinställning i systemet under senaste året gjorde att loggarna sparades för länge.

Annons

– Vi ville att systemet skulle sättas upp så att det sparades i två veckor. Sen visade det sig att det har begåtts ett tekniskt fel som inte skulle vara möjligt, säger Margaretha Söderström, MKB:s kommunikationschef.

Margaretha Söderström. MKB
Margaretha Söderström. MKB

Felet ska ha upptäckts och stoppats nu under hösten, ungefär samtidigt som Hem & Hyra började ställa frågor.

Informeras era hyresgäster om att deras loggar kan användas för att utreda exempelvis svartuthyrning?
– Nej inte explicit, de informeras om att vi kan behandla personuppgifterna för att tillvarata ett rättsligt anspråk, säger Margaretha Söderström.
Även HSB Sundsfastigheter och en bostadsrättsförening har lagt fram loggar som bevis mot hyresgäster i Malmö. Enligt föreningen sparas loggarna en ”kort period”, men utan ”löpande övervakning”. HSB lägger lägger ansvaret för hur loggarna sparas på en underleverantör.
”Vi tittar inte i loggar om vi misstänker att en lägenhet hyrs ut olovligt. När det gäller detta ärende gjorde vi en individuell intresseavvägning och beslutade att det var viktigt för ändamålet”, skriver Mia Gustafson, kommunikationschef på HSB i Malmö, i ett mejl.

Juristen Ulrika Bergström på IMY vill inte uttala sig i enskilda fall, men kommenterar generellt.

Får en hyresvärd använda loggar för att utreda svartuthyrning?

– Tidigare har vi sagt att det är mycket som talar för att man inte kan göra det. Även om man skulle komma till en annan slutsats idag så måste fastighetsägaren alltid ha bestämt sig från förhand ”att nu ska vi använda det här systemet för att även kolla upp svartuthyrning”. Sen måste man ha lämnat information till de registrerade så att de vet att det kommer att användas på det här sättet.

Kan man på ett lagligt sätt ha en logg som går flera månader bakåt?

– Vi har sagt att i de allvarliga fallen, störningsfallen, får man spara i två veckor för inom två veckor borde man ha agerat, säger hon.

Fakta: De blev övervakade – i hemlighet

Anklagas för att hyra ut svart

Hyresgäst: Man i 30-årsådern. Hyresvärd: MKB i Malmö. Händelse: Värden kombinerar slagningar i portloggar med flera besök i ett hyreshus. Loggarna löper i ett av fallen tre månader bakåt. Fastighetsägaren tror att den egentliga hyresgästen har flyttat till Danmark och lämnat över lägenheten, och taggen, svart till en okänd person.

Värden kartlade mamma och barn

Hyresgäst: Kvinna i 30-årsåldern. Hyresvärd: MKB i Malmö. Händelse: Tips om främmande personer i lägenheten i Malmö väcker fastighetsägarens intresse. Vid besök i lägenheten träffar personalen på två unga män. Misstanken är att kvinnan med kontraktet hyr ut svart. Bolagets specialgrupp börjar samla information om mamman och hennes son; vilka skola han går och var hans pappa bor. Men även hur mammans porttagg används i huset. Ett utdrag på nio dagar ur loggen används som bevis i domstolen.

Haschrök, förstörelse och olåsta dörrar

Hyresgäst: Man i 40-årsåldern. Hyresvärd: Bostadsrättsförening i Malmö. Händelse: Hyresvärden, en bostadsrättsförening i centrala staden, misstänker att en hyresgäst hyr ut utan tillstånd och menar att det både har lett till skadegörelse och att portar stått olåsta. Genom att jämföra övervakningsfilmer från fastigheten med fem dagars loggar från porten försöker värden bevisa att mannen misskött sig och hyrt ut svart.

Hjälper inte till med vägglöss

Hyresgäst: Man i 30-årsådern. Hyresvärd: HSB i Malmö. Händelse: Ohyra sprider sig i ett av fastighetsägarens hus. Värden lägger skulden på en av de boende. Han pekas ut som källa och har inte velat släppa in inspektörer i sitt hem. Genom utdrag ur loggarna för låssystemet vill värden visa att mannen inte alls varit på plats, och därmed inte tagit sitt ansvar för att sätt stopp för spridningen av vägglöss. Handlingarna i hyresnämnden visar en logg som minst går två månader bakåt i tiden.

Fel hyresgäst använder tvättstugan

Hyresgäst: Man i 40-årsåldern. Hyresvärd: MKB i ­Malmö.

Händelse: Hyresvärden menar att mannen inte längre behöver lägenheten. De spanar i månader på flera platser och upptäcker en dansk kvinna i ­bostaden. De ser hur hon använder bolagets tagg när hon tvättar och MKB:s personal följer den i systemet. Svart­uthyrning blir slutsatsen och mannen sägs upp. Bland bevisen; en logg över två månaders portöppningar.

Fakta: Vad kan du göra om känsliga uppgifter missbrukas?

Dataskyddsförordningen GDPR reglerar användningen av portloggar som kan knytas till en person, till exempel hyresgäster. Tidigare styrdes det av personuppgiftslagen, PUL.

Den som misstänker att digitala personuppgifter missbrukas kan skicka klagomål till ­Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som kan utreda och:

  • Skicka informationsbrev till den som begått fel och berätta vad som faktiskt gäller.
  • Inleda tillsyn vid allvarligare fall. Det kan både utmynna i att man hittar fel och att man inte gör det. Konstaterade fel kan ge en reprimand eller böter.

Böterna, sanktionsavgiften, baseras bland annat på hur allvarligt det som skett är, hur stor omsättningen är samt andra faktorer. Boten ska stå i proportion till händelsen och vara effektivt avskräckande. Maxbeloppen ligger på ­miljonsummor.

Elektroniska lås - trygghet eller risk?
Läs också Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: "Saknar behov" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.